petek, 4. februar 2011

Igranje s psom


Igranje s psom, nekaj koristnih nasvetov

Igranje s psom je odlično, ker se tako človek kot pes dobro počutita in gradita na dobrem odnosu in brezpogojnem zaupanju. Psi se radi igrajo iz istih razlogov kot ljudje. Nevroznanstveniki so namreč uspeli dokazati, da telo takrat sprošča kemikalije, ki vplivajo na dobro počutje psa. Tako kot ljudje se tudi psi igrajo zaradi fizioloških nagrad. Zelo pomembno pa je tudi dejstvo, da se med igro sproščajo naravne potrebe po lovu, grabljenju in žvečenju. Pes potrebuje telesno in duševno zadovoljitev v obliki dejavnosti. Če mu ne omogočite dovolj ustrezne igre, si jo bo izmislil sam in začel loviti vozila ali tekače. Igranje s psom je povsem naraven podaljšek šolanja poslušnosti.

Igranje s psom
Igra s psom je na začetku predvsem osnova za utrjevanje osnovne poslušnosti. Če se igrate skrivalnice in se skrijete psu, bo ob trenutku ko vas bo našel nagrajen za prihajanje na odpoklic. Lahko mu tudi skrijete igračko ali položite sled s priboljškom, pes pa mora slediti vonju, dokler ne bo odkril skritega priboljška.

Igra s psom je odličen način, da s svojim psom zgradite dober odnos. Med igro se namreč stkejo vezi zaupanja, kar je zelo pomembno, saj bolj kot vam bo pes zaupal, tem lažje ga bo šolati. Različne igrice so tudi najboljši način za prepletanje šolanja in igranja. Pes sploh ne bo razločil med delom in zabavo. Njegova pozornost bo usmerjena na vas. Saj bo vedno obstajala možnost, da se kar naenkrat pred njim pojavi igrača. Zelo pomembno pa je, da preden se igranje s psom začne, psa naučite dva ukaza, »stran« in »izpusti«.

Igra s psom mora imeti tudi nekaj pravil. Pomembno je, da se vi odločate kdaj, kje in kako se bo kuža igral, ter kdaj je igre konec. Igrače izberite premišljeno. Predvsem mladičkom se zdijo določena teža, material in vonj igrače še posebno privlačni. Ugotovite, kaj pes najraje počne in to vključite v igro. Pomembno je tudi, da so igrače varno pospravljene in na voljo zgolj med igro. Najpomembneje pa je, da v primeru, če pes skače na vas ali celo grize takoj prekinite igro. Na tak način se bo Vaš pes naučil kaj pomeni varna igra, kaj je dopustno in kaj ni.


Ni komentarjev:

Objavite komentar