torek, 21. december 2010

Pasemski psi - Pirenejski mastif

Pasemski psi - Pirenejski mastifi izhajajo iz Pirenejev. Sodijo v najvišjo kategorijo med velikimi pasmami psov, v višino merijo čez 80 centimetrov do hrbtne linije, in tehtajo do 90 kilogramov in več. Pirenejskega mastifa po Evropi vidimo bolj redko, v Španiji pa je zelo razširjen, v zadnjem času se je povečajo zanimanja zanje v Severnem delu Evrope.

Pirinejski mastif so pasemski psi, ki so se izoblikovali na južnem delu gorovja Pirenejev in v pokrajini Aragon. Pokrajina je zelo hribovita in gonilna panoga je živinoreja, ovčereja. Glavna naloga Pirenejskih mastifov je bila preprečiti napade volkov, tatov in medvedov.

Gospodarji mastifov jih pohvalijo kot dobre čuvaje, značajsko zelo umirjene in potrpežljive pse. Zelo so priljubljeni kot družinski pasemski psi. Paziti je potrebno le na njihovo netoleranco do tujcev. Ustreza jim hlad hribovskih predelov, prostranost, veliko prostora. Ni primeren za topla stanovanja, mesta in južni predel Evrope.

Španci so na svoje Pirenejske mastife zelo cenili, vzrejo te pasme so podpirale tudi zadružne kmetijske organizacije, ki so nadzorovale živinorejo v regiji. Železnica in obe vojni sta to vrsto psov precej zmanjšali. Po drugi svetovni voljni so kinologi načrtno začeli vzrejati Pirenejske mastife.

Pasemski psi – Pirenejski mastifi imajo naslednje karakteristike; umirjenost, lenobnost, inteligentnost, dostojanstvenost, pogum, so zaščitniški do svojega gospodarja in prijazni do otrok. So zanesljivi prijatelji in čuvaji.

Pasemski psi - Pirinejski mastif
Danes so poznani kot: spremljevalci, čuvaji, lovski psi, vlečni psi in kot dobri pastirski psi, zelo neobčutljivi na vremenske neprilike. Pirenejski mastifi so veliki in močni psi. Samci dosežejo od 65 do 85 kilogramov, samica od 55 do 75 kilogramov. Po videzu so skladno grajeni imajo pravokotno postavo z veliko, dolgo in močno glavo z ravnim in podolgovatim gobcem. Imajo majhne mandljaste oči svetlo rjave barve, srednje veliki trikotni uhlji pa jim visijo plosko ob glavi. Kljub svoji velikosti je zelo hiter in uren pes. Dlaka je dolga in gosta in ne preveč gladka. Kožuh je bele barve, na glavi imajo »obrazno masko«, drugje po telesu pa še barvne lise.

Ni komentarjev:

Objavite komentar