torek, 21. december 2010

Pasemski psi - Pumi

Pumiji – psi, ki lajajo z razlogom

Pasemski psi – Pumi izvirajo iz sosednje Madžarske. Skozi zgodovino so postali znani kot pridni delavci, poslušni, marljivi in spretni psi. Že najmanj tristo let pomagajo ljudem pri različnih opravilih. Danes so priljubljeni sopotniki gospodarja, so zelo učljivi, poslušni, hitri, okretni in nadarjeni za pasje preizkušnje in tekmovanja v agilityju. 


Pasemski psi - Pumi
Prvotne naloge Pumijev so bile pomoč pri kmetijskih opravilih, pazili so na ovce, koze, govedo, prašiče in lovili podgane. Niso velike pasme, so pa zelo glasni. Sodijo v skupino psov, ki zelo glasno lajajo. Pumiji so se uveljavili kot izvrstni čuvaji in priljubljeni družinski psi.

Pumiji so majhni psi, ki dosežejo višino med 40 in 45 centimetri, njihova teža znaša med 8 in 15 kilogrami. Dlako imajo kratko in trdo ali malo daljšo in čopasto, ki se po potrebi tudi striže. Po standardu morajo biti golobje ali srebrno sive barve, dovoljene so tudi črna, bela in rdečkasta, zaželeno pa je, da je kožuh enobarven. Zanimivo pri Pumijih je, da se rodijo črni in šele po letu dni posivijo. Dlako je priporočljivo česati enkrat tedensko. Dlaka se jim ne prijema kot pri pudljih. Njihova dlaka je bolj kuštrava.

Pumiji so po značaju čuječi, bevskajoči, vendar vedno z razlogom. Brezkompromisno branijo svojo lastnino, otroke, domače živali in gospodarja, zato znajo biti tudi napadalni. V svoji bližini vedno potrebujejo družbo, zelo se navežejo na gospodarja in njegovo družino. Če nimajo bližine postanejo potepuški psi.

Pasemski psi – Pumi so primerni za hribovske predele, ranče, kmetije, so psi, ki ljubijo naravo in opravila. Če jih imate v mestih jih morate zaposliti, kot rečeno so zelo poslušni in nadarjeni za agility.

Ni komentarjev:

Objavite komentar