torek, 21. december 2010

Pasemski psi - Weimaranec

Pasemski psi - Weimaranec
Pasemski psi - Weimaraneci so aristokratski psi. So lovski navdušeneci. Zanje je pomembno delo, koristnost in odločno vodenje. Ima izklesano atletsko postavo z odličnim vidom. Uporabljali so ga predvsem za pomoč pri lovu na divje prašiče, kasneje tudi druge manjše živali. Spada v skupino ptičarjev. Kot čisto pasmo so ga priznali in vpisali v nemško Knjigo pasem že leta 1896. Znana je zgodba o weimarskem vladarju vojvodi Karl Avgustu, ki je bil velik ljubitelj teh psov. Ti ptičarji so bili lovski spremljevalci zgolj aristokratov, kdo jih je lahko imel, pa je odločal sam vojvoda. Weimaranec ni smel biti hišni ljubljenček.

Pri vzreji Weimarancev veljajo stroga pravila in jasno določeni pogoji za pridobitev vzrejnega dovoljenja. To je pes za aktivne ljudi, lovce in športnike. Je zelo vsestranski pri pomoči na lovu v primerjavi z drugimi pasmami. Ta lovska vsestranskost pasme se v športnem smislu lahko kaj hitro naveže na uspešnost pri agilityju, obrambi, reševanju ali policijskem delu.

Weimaranec je pes, ki od lastnika zahteva, da je zelo aktiven, delaven, rekreativen pri fizičnem in umskem delu. Če psa zapustimo lahko pričakujemo, da bo svojo odvečno energijo usmeril v uničevanje lastnikovega imetja. Kot rečeno je to pes, ki mora sobivati z lastnikom, od lastnika pričakuje doslednost, red, disciplino skratka urejeno hierarhično razmerje. Če začuti, popuščanje, rad zavlada in sam prevzame vlogo vodilnega. Kar pripelje do tega, da se vedno več psov te pasme zapušča, ali pa pristanejo v zavetiščih. To je pes za discipliniranega, doslednega gospodarja.

Pasemski psi – Weimaraneci imajo po videzu skladno mišičasto telo, ki ga pokriva srebrna, srnje ali mišje siva dlaka. Ima modre oči, ki do odraslosti počasi preidejo iz modre v bolj bledo modro, nato v modrozeleno vse do jantarjeve rjave, ki je značilna za večino odraslih psov te pasme. Samec čez pleča doseže velikost od 59 do 70 cm s težo do 40 kg, medtem ko so samice nižje rasti, od 57 do 65 cm, in tehtajo največ 35 kg.

Ni komentarjev:

Objavite komentar