četrtek, 29. september 2011

Irski terier

Irski terier, Irish Terrier, imenovan tudi »rdeči vrag« in »irski divjak«, je ena izmed štirih terierskih pasem, ki jih vzrejajo na Irskem. Kot druge čisto irske pse ga pokriva dlaka rdeče barve, značilna za lase številnih prebivalcev te dežele. Je dostojanstven in eleganten, s pogledom, ki izdaja ponos, a tudi trmoglavost, ločnost in bojevitost. Rojen je za lov in se ne ustraši nobene divje živali, pogumno se spopade z lisico, vidro pa tudi divjim prašičem.

VIDEZ: Je srednje velik pes dolgih nog. Ima dolgo glavo, čelni del lobanje med uhlji je ploščat. Majhne temne oči izžarevajo ognjevitost in bistrost. Uhlji so majhni, v obliki črke V, visoko prepognjeni in padajo k licem. Trda, ostra in dolga vrhnja dlaka, ki ne sme skrivati obrisov telesa, prekriva kratko, tanko in mehko podlanko. Kožuh mora biti enobarven, po možnosti živo rdečkasto rjav,rdečkasto pšeničen ali koruzno rumen (dovoljena je le majhna bela lisa na prsih, ne pa tudi na nogah). Visoko nasajen, po navadi na tri četrtine skrajšan rep je nošen pokonci ali zvit v obroč.
ZGODOVINA: Irske terierje poznajo v njihovi domovini že zelo dolgo, pasmo pa so začeli načrtno vzrejati šele v 19. stoletju. Prvi standard so določili leta 1880. Med prvo svetovno vojno jih je britanska vojska uporabljala kot sle. Zelo priljubljeni so bili v prvih desetletjih 20. stoletja; pozneje so nanje nekoliko pozabili, v zadnjih letih pa so jih znova »odkrili«.

ZNAČAJ: Irski terier je po značaju sicer dobrodušen, čeprav ga drugi psi lahka spravijo iz tira. Je zelo pogumen, neustrašen in bojevit; ko se spopade z nasprotnikom, se ne zmeni za nevarnost. In če ga vidimo, kako prijazno, skoraj sramežljivo, potisne glavo med roke ljubljenega gospodarja, si ne moremo predstavljati, da se zmore boriti kot lev.

NEGA: Potrebuje zelo veliko gibanja, saj bodo mišice le tako ostale napete in gibčne. Dlako moramo vsak dan krtačiti.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Zelo je vdan gospodarju, zato se prilagodi tudi življenju v stanovanju; priporočljivo je, da ima na voljo vrt, kjer lahko prosto teka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar