sreda, 28. september 2011

Samojed

Samojed, samoyedskaja sobaka, s snežno belim kožuhom in prijaznim smejajočim se izrazom povsod zbuja zanimanje in naklonjenost. Ta živahni in elegantni pes je danes predvsem razstavni pes in družabnik, v preteklosti pa je opravljal težaško delo v skrajno neprijaznih razmerah.

VIDEZ: Je živahen in mišičast pes s srednje dolgim truplom in močno glavo, ki se klinasto oži proti največkrat črnemu smrčku. Poševno ležeče mandljaste oči so globoko vsajene, srednje ali temno rjave in črno obrobljene. Pokončni uhlji so majhni, trikotni in močno odlakani. Kožuh sestavljata gosta in mehka podlanka ter dolga, ravna krovna dlaka s srebrno lesketajočimi se konicami, ki ne sme biti priležna. Dovoljene so bela, bela in biskvitna ter smetanasta barva kožuha. Dolg in zelo košat rep je zvit na hrbet; kadar je pes razburjen, ga nosi na eni strani hrbta.

ZGODOVINA: Samojed, potomec družine severnoevropskih špicev, je dobil po sibirskem nomadskem ljudstvu Samojedov, ki so ga uporabljali za vleko sani in varovanje čred severnih jelenov. Psi te pasme so zasloveli zaradi vzdržljivosti in vztrajnosti pri delu ter so sodelovali v polarnih odpravah prvih evropskih raziskovalcev. Samojed je bil sprva različnih barv (črn, bel in črn ali črn in svetlo rjav), postopoma pa je postala prevladujoča bela barva kožuha. Proti koncu 19. stoletja so trgovci s krznom dojeli, da lahko z njegovim čudovitim belim kožuhom dobro zaslužijo. Začeli so ga uvažati v Evropo, kjer jih je k sreči čakala boljša usoda.

ZNAČAJ: Samoje je živahen, bister in zelo samostojen pes. Prijazen je do vseh, tudi do nepoklicanih. Videz tokrat ne vara: značilni samojed nasmeh. ki ga povzročajo rahlo navzgor ukrivljene ustne v kotičkih ust, razkriva pravi značaj pasme. Je izredno miriljuben, vesel in izjemno navezan na ljudi. Je idealen prijatelj, vendar ne zahtevajmo od njega, da bi bil čuvaj.

NEGA: Dolgo in bujno belo dlako je treba redno negovati.

ŽIVLJENSKO OKOLJE: Zaradi prijazne narave rad živi tudi v stanovanju, vendar potrebuje veliko gibanja. Vročina mu ne dene dobro, zato je veliko boljše. če mu damo na voljo vrt in ga pustimo spati zunaj, saj ima rad mraz in sneg.

Ni komentarjev:

Objavite komentar