sreda, 28. september 2011

Nemški lovski terier

Nernški lovski terier, deutscher Gagdterrier, je podoben foksterieriu; je nekoliko večji in močnejši, predvsem pa je neutrudljiv lovec, tako na tleh kot podzemnih rovih.

VIDEZ: Ima ploščato glavo s komaj opaznim stopom in močnim gobcem. Majhne in temne oči so odločne in pozorne. Visoko nastavljeni uhlji v obliki črke V so pobešeni na naprej. Dlaka je trda, gosta, ostra in ravna, srednje dolga, pretežno črna, črno siva ali rjava s svetlejšimi pasovi nad obrvmi, na gobcu, okončinah in prsih. Kratek rep nosi vodoravno.

ZGODOVINA: Nemški lovski terier izhaja sicer iz britanskih terierjev (foksterierja valižanskega terierja), vzredili pa so ga ob koncu 19. stoletja v Nemčiji s križanjem pinča in brak jazbečarja. Vzrejna merila so izpopolnili šele v zadnjih desetletjih. Želeli so ustvariti vsestranskega lovskega psa, ki bo poleg terierskih značilnosti imel tudi vse dobre lastnosti slednikov in prinašalcev.

ZNAČAJ: Je živahen, bojevit, a svojeglav pes, ki priznava le enega gospodarja. Potrebuje odločno in dosledno vzgojo, ne prenaša pa prisile ali trdih in grobih vzgojnih prijemov. Do tujcev je nezaupljiv. Njegovo glavno delo je jamarjenje, po potrebi pa je tudi dober čuvaj.

NEGA: Nemški lovski terier je nezahteven pes in ne potrebuje posebne nege.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Rad je na prostem in dobro prenaša mraz; priporočljivo je,da ima na voljo primeren vrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar