sreda, 12. januar 2011

Ameriški buldog

Pasemski psi, čokat družinski pes

Pasemski psi imenovani Ameriški buldogi so v Ameriko prišli z britanskimi naseljenci. Kmetje v Ameriki so iz angleškega buldoga uspeli narediti zanesljivega psa za zaščito, ki je varoval kmetijo in živino, poleg tega pa je pomagal naganjati živino. Danes je ameriški buldog čokat, nevpadljiv družinski pes. Zelo dobro se vklopi v družino, seveda pa potrebuje tudi nekaj vzgoje. Nekoliko je namreč svojeglav, vendar ga je mogoče lepo vzgojiti. Za Ameriške buldoge je značilna izrazita čuječnost, vendar jih ne spremlja neka posebna napadalnost.

Pasemski psi - Ameriški buldog
Ti pasemski psi so bili vzrejeni predvsem za varovanje kmetije in živine, ravno zato imajo radi pregled nad hišo in vrtom oz. dvoriščem. Pri tem bo Ameriški buldog nadvse užival, če bo lahko pazil živino. Zaposlite pa ga lahko tudi z ustrezno količino gibanja. Za dobro uravnoteženost pa boste poskrbeli predvsem z zaposlitvijo brez agresivnih iger.

Ameriški buldog je pasemski pes, ki ne potrebuje veliko nege. Je pa dobro, če ga vodite na redne veterinarske preglede, saj so nagnjeni k displaziji kolkov, razvojni nepravilnosti kosti in težavam s sklepi. Poleg tega so pasemski psi, ki so popolnoma bele barve lahko tudi delno ali popolno gluhi in slepi.

Pasma torej prihaja iz Združenih držav Amerike. Ameriški buldogi so majhni in čokati. Samsc so veliki od 58 do 71 cm, samice pa od 51 do 61 cm. So pa zato kar težki. Samci povprečno tehtajo od 41 do 68 kilogramov, samice pa od 32 do 59. Nega te pasme je zelo enostavna, saj imajo psi kratko dlako. Barve so lahko različne od bele, listasto rdeče, rjave, smetanove in progaste na beli podlagi. Ti pasemski psi živijo lahko celo več kot 12 let. Za mladiča pa boste odšteli približno 500€.



Ni komentarjev:

Objavite komentar