sreda, 26. januar 2011

Bokser

Pasemski psi  – kužki, ki nikoli ne odrastejo


Pasemski pes - Bokser
Pasemski psi, ki so nenehno uvrščeni med deset najpogostejših pasem v Evropi in Severni Ameriki, so bokserji. Bokser je bil prvotno uporabljen za pomoč pri lovu na divje prašiče in medvede, kasneje pa so jih podobno kot buldoge uporabljali za pasje boje. Po letu 1860 so se bokserji sčasoma razvili v uporabne pse za zaščito, hkrati pa sodijo med najbolj prijazne pasme službenih psov.


Nemški bokser je znan po svoji prijaznosti, razigranosti, spontanosti in odlični inteligenci. Bokser je zato pogosto dojet kot vihrav klovn z neznansko količino energije, ki oživi ob vsaki igri ali telesni aktivnosti. Zaradi svoje inteligentnosti je dovzeten za učenje, radoveden, z dobrim načinom dojemanja. Pri bokserju moramo najprej nekoliko ukrotiti njegov vihrav in nebrzdani značaj, kar pa pri inteligentnem in odkritosrčnem psu ne bi smel biti problem. Bokser je zelo primeren za različne športne aktivnosti, zaradi svoje dovzetnosti za učenje pa so dobri službeni psi.

Odlična mimika obraza
Ta pasma je zelo primerna tudi za družinskega psa. Bokser slovi zaradi svojega odličnega razumevanja z otroki. Samice so odlične spremljevalke otrok. Poleg tega, da je odličen z otroki, pa je tudi izjemen pes čuvaj, ker je zelo pogumen in se ničesar ne ustraši. Drugače pa so bokserji po naravi zelo prijazni in ljubeznivi psi, ki člane svoje družine vedno poskušajo zaščititi. Znane obiskovalce pa z navdušenjem vihravo pozdravijo.

Bokser potrebuje obilo možnosti za gibanje, le tako se lahko počuti res v svojem elementu. Odrasle pse lahko pustimo teči ob kolesu, zelo radi se tudi igrajo in preganjajo z drugimi psi, v največje veselje pa jim je igranje z žogo s svojim gospodarjem. Z ljubečo in potrpežljivo vzgojo jih  lahko naučimo, da bo svojo moč izkoristijo tam, kjer lastnika ne bodo motili. Če bokser ni ustrezno vzgojen in zaposlen pa lahko kaj hitro postane težaven.

Bokser je odličen tudi zaradi svojih fizičnih lastnosti. Pes doseže velikost od 55 do 63 cm, samci so težki med 30 in 32 kg, samice pa med 24 in 25 kg. Samci in samice se ločijo tudi po tem, da samice in kastrirani samci vedno upravičijo sloves živega katapulta, saj so prepričani, da je zelo, zelo smešno, če prevračajo ljudi in se jim potem smejijo. Nekastrirani samci so obolj zadržani in nezaupljivi do tujcev.

Čudoviti mladiček
Bokser ima kratko in gladko in svetlečo priležno dlako. Dlaka je lahko od rumene do temno jelenje barve ali progasta, z belimi znamenji ali brez njih s črno masko. Bela dlaka ne sme prekrivati več kot tretjine telesa. Da dlako ohranimo v dobrem stanju, je potrebno občasno krtačenje z gumijasto ščetko – predvsem v obdobjih, ko pes menja dlako.

Tako kot druge pasme je tudi bokser žrtev modernih smernic. Nemci so svojo navado rezanja repov in uhljev prenesli na druge dežele s prodajo boskerjev, dobermanov, šnavcarjev in nemških dog. Rezanje ali t. i. »kupiranje« uhljev je bilo  večini držav skoraj hkrati prepovedano, a je še vedno prisotno, predvsem v ZDA.

Ta pasma ima tudi nekaj negativnih strani. Najbolj problematična je visoka obolevnost za tumorji. Pogoste so tudi druge bolezni kot dedna spondioza, rak bezgavk in mod, ter razna očesna obolenja. Klju temu pa bokser povprečno živi od 8 do 9 let. Za zdravega mladiča boste odšteli približno 800 €.


Ni komentarjev:

Objavite komentar