sreda, 12. januar 2011

Bernardinec

Pasemski psi, dobrodušni velikani

Pasemski psi, ki so postali slavni zaradi Barrya. Barry je bil bernardinec, ki je iz snega sam od sebe odkopal izgubljenega človeka. Nekdaj je bila ta pasma za tretjino manjša, poleg tega pa so tehtali več kot polovico manj od današnjega velikana.

Pasemski psi - Bernardinec
Bernardinec je pasemski pes, ki je prijazen in miren. Iz dobrih legel izhajajo dobrodušni, poslušni in zelo zvesti psi, ki so potrpežljivi do otrok. Znani so tudi po njihovi inteligenci in zanesljivosti. Imajo pa tudi dovolj obrambnega nagona, ki ga po potrebi pogumno uporabljajo. Zato potrebujejo tesno vez z ljudmi. Če bo celo življenje v pesjaku bo počasi propadal. Kljub temu, da nima velike potrebe po tekanju, se mora zadosti gibati. Bernardinec torej sploh ni zapečkar.  Je krepak in vzdržljiv pes. Zaradi svoje velikosti pa potrebuje tudi veliko hišo z še večjim vrtom.

Bernardinci so pasemski psi, ki so nagnjeni k številnim boleznim. Zaradi svoje velikosti imajo pogosto displazijo kolkov in druge težave s skleteom. Poleg tega pa imajo lahko težave z očmi, cistami na slinavki, diabetesom, zasukom želodca in kostnim rakom.

Tipičen bernardinec ne sme biti premajhen. Bernardinec lahko tehta do 90 kg.  Samci so lahko veliki od 70 do 90 cm, samice pa od 65 do 80 cm. Razlikujemo dolgodlakega bernardinca in kratkodlakega. Dolga dlaka bernardinca je srednje dolga in lahno valovita. Bernardinec s kratkodlako pa ima občutno bolj grobo dlako, ki pa je resasta in se tesno prilega telesu. Značinli barvni odtenki so rdeči, mahagonijevi in oranžni v kombinaciji z belo. Živijo lahko od 8 do 10 let. Za mladiča pa boste odšteli približno 900 €.


Ni komentarjev:

Objavite komentar