sreda, 26. januar 2011

Nemška doga

Pasemski psi, mogočni velikani



Nemška doga
Pasemski psi, ki so zelo priljubljeni ravno zaradi svoje velike pojave, so nemške doge. Gre za težkokategorne pse, ki so daleč najplemenitejši in najmogočnejši med vsemi pasmami. Nemška doga ponavadi tehta toliko kot njen skrbnik, a je neprimerno bolj mirna. Čeprav je izjemno masivna, ima odrasla doga najraje umirjen tempo, presenetljivo dobro pa se prilagodi življenju v mestu.

Nemška doga je pes, ki je bil prvotno namenjen za pomoč pri lovu na divje prašiče in visoko divjad. V nekem obdobju je bil lov s tropom dog dovoljen samo plemstvu. Pozneje so nemške doge postale spremljevalke bogatih meščanov. Glede prednikov te pasme, so vzreditelji mnenja, da je predhodnik nemške doge strašni mastif alaunt, bojni pes, ki so ga v Evropo pripeljali Alani, ko so se pred 1000 leti vračali z osvajalskih pohodov po Rusiji. Genetske raziskave dokazujejo, da se je današnja pasma razvila v zadnjih 300 letih s križanjem potomcev alaunta in velikih angleških hrtov. Nemška doga se je razvila na območju, ki sta si ga dolga leta podajali Danska in Nemčija. Francoski naturalist, grof de Buffon, je psa poimenoval z danskim, angleškim in francoskim imenom, konec 19. stoletja pa je dobil še nemško ime –deutsche Dogge. Danes je doga pod okriljem nemške kinološke zveze.

Nemška doga
Nemška doga je vdana, mirna, inteligenta in razumna žival, občutljiva, zelo zvesta svojemu gospodarju in njegovi družini. Je pa tudi nepodkupljiva in radovedna. Čeprav nemške doge ne lajajo veliko, so odlični čuvaji. Pogosto se je že zgodilo, da so vlomilci lahko prišli v hišo, ki jo je čuvala doga, je pa nikakor niso uspeli zapustiti.


Ta pasemski pes mora biti vzgajan z veliko občutka in v umirjenem okolju, vendar pa dosledno. Nemška doga reagira odlično na spremembe v intonaciji glasu svojega lastnika – prijazen ukaz v pravem času običajno dela čudeže. Z ljubeznivo, potrpežljivo doslednostjo jih je mogoče dobro vzgojiti.


Nemška doga
Nemška doga se ponavadno dobro razume z drugimi psi, domačimi živalmi in otroki. Do tujcev je ta pasma zadržana, družinske znance pa nasprotno zelo prijazno pozdravi. Hiša z vrtom je najmanj, kar moramo zagotoviti temu velikemu psu. Vendar pa doge zelo rade živijo v družini in ne v pesjaku.

Potreba po gibanju teh elegantnih in močnih živali je zelo velika. Nemške doge uživajo v prostem tekanju in razigrani igri (brez vrvice) po poljih, travnikih in gozdovih. Če je pes dobro vzgojen, ga lahko pustimo teči tudi brez vrvice ob kolesu. Nemška doga, ki dobi dovolj priložnosti za gibanje v naravi, bo v hiši zelo mirna, zaradi česar je primerna tudi za bivanje v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar