sreda, 12. januar 2011

Bernski planšarski pes


Pasemski psi, priljubljeni lepotci

Bernski planšarski pes
Pasemski psi, ki so zelo priljubljeni so bernski planšarski psi. Ta pasma je nastala iz različnih pasem starih švicarskih kmečkih psov. Uporabljali so ga kot čuvaja in vlečnega psa, ki je na vozičkih prevažal mleko do zbirnih postaj. Danes so priljubljeni predvsem zaradi njihove odlične osebnosti in čudovitega izgleda.

Bernski planšarski pes ima veliko prijetnih lastnosti. Je dobrodušen, sproščen, miren, inteligenten, vnet in pozoren. Njegova čuječnost pride do izraza ob srečanju s tujci, čeprav ni nagnjen k pretiranemu lajanju. Predvsem je zelo zanesljiv in priučljiv ter prijazen do otrok. Otroci so v bližini lepo vzgojenega bernca varni, kljub temu pa je ustrezen nadzor, saj so zelo veliki in lahko otroka prevrnejo že samo z dobronamernim mahajočim repom. Svoji družini je zelo predan, zato je odličen tudi kot pes čuvaj. Predvsem pa je zelo prijeten družinski pes.

Bernski planšarski pes
Berneski planšarski pes je pasemski pes, ki je relativno enostaven za vzgojiti. Ne potrebuje več kot osnovne vzgoje, je pa pomembno, da se vzgoja začne zgodaj. Pri tem potrebuje dosledno in nenasilno vedenje. K njegovi uravnovešenosti boste močno prispevali z dolgimi sprehodi. Pri tem morate biti pozorni, saj ne prenese teka in vročine.

Pasemski psi v mladosti ne smejo biti izpostavljeni preobremenitvam, saj lahko to rezultira v displaziji kolkov. Pasma je nagnjena tudi k progresivni atrofiji mrežnice in displaziji komolcev. Drugače pa ta priljubljeni švicarski pes v višino zraste do 70 cm, samice so malce manjše (do 66 cm). Tehtajo med 36 in 48 kilogramov, samice med 34 in 41 kilogramov. Ima veliko glavo, močan gobec in izrazite viseče ustnice. Dlaka tega prijetnega velikana je črna in sijoča, ki ima rdečerjave lise in je prijetna na otip. Je dolga in gosta, lahno valovita, vendar ne skodrana. Zaradi čudovite dolge dlake morate bernskega planšarskega psa redno in temeljito negovati.
Bernski planšarski pes

Bernski planšarski pes zaradi svoje velikosti in pogostih bolezni ne živi dolgo. Povprečno dosežejo od 8 do 12 let. Za zdravega mladiča pa je potrebno odšteti približno 800 €.


Ni komentarjev:

Objavite komentar