sreda, 26. januar 2011

Kaj je pasma?

Pasemski psi in odločanje za novega psa

Pasemski psi imajo določene lastnosti, ki jih naredijo posebne. Te lastnosti omogočajo kar dobrih 400 različnih pasem, med katerimi lahko izbiramo. Danes so vse bolj priljubljeni pasemski psi, vendar je večina psov še vedno križancev med dvem ali več pasmami. Nekateri psi pa so celo popolni mešanci z neznanimi predniki, ki jih Francozi imenujejo Bâtards.

Mladički
Čistokrvni pasemski psi so danes zelo dobrodošli, saj že vnaprej poznamo njihov značaj in videz. Kljub temu pa ima čistokrvnost tudi  negativne posledice, saj ne prihaja do mešanja genov. Do čistokrvnih psov sveži geni nimajo dostopa. Ko neko pasmo prizna kinološka zveza, se lahko za vzrejo uporablja le pse, ki so registrirani pri tisti zvezi. To ohrani videz pasme, a poveča verjetnost škodljivih genov, ki prehajajo med rodovniškimi psi. Dedne zdravstvene težave, kot so displazija kolkov, slepota, srčna obolenja ali srbečica so pogostejše pri čistokrvnih psih kot pri mešancih. Zato bodite pozorni ko se odločate za rodovniškega psa. Pozanimajte se, kakšnim boleznim je pasma podvržena in ali imajo starši mladičkov znake za te bolezni.

Poznavanje pasme nam pogosto olajša odločanje, saj vemo kaj od psa pričakovati. V primeru, da izbirate psa glede na njegovo vedenje, je koristno vedeti, da vsak pes spada v eno od teh skupin: psi za delo s človekom, psi za samostojno delo in psi, ki jim ni treba delati. Če se odločate na podlagi videza, dobro premislite ali imate dovolj časa, da boste ta videz tudi lahko negovali. Vedno pa bodite iskreni in dobro razmislite ali pasma, ki vam je všeč, resnično ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Pasma je navadno prva izbira, ki jo sprejmemo, ko se odločamo za nakup psa. Drugo a zelo pomembno vprašanje pa je: samček ali samička? V kraljestvu psov velja preprosto pravilo -  s samicami je lažje živeti kot s samci. Ne dvigujejo noge na vsakem vogalu in niso tako čustveno razdvojene. Zgodnja sterilizacija samicam v povprečju podaljša življenje za 18 mesecev. Samci zaradi kastracije ne bodo živeli dlje, a bodo veliko bolj vodljivi, kar je dobro predvsem za začetnike.

Zadnje a najbolj pomembno vprašanje pa je, ali imamo za psa dovolj časa. Pasemski psi povprečno živijo od 12 do 15 let, zato moramo svoje življenje ta čas v določeni meri prilagoditi psu. Že na samem začetku pa se bo hitro izkazalo, da pes zahteva veliko časa. Nekatere pasme je težje šolati, druge potrebujejo ogromno gibanja, nekateri psi živijo le nekaj let, a prav tako zahtevajo nepredstavljive količine časa, ki ga preživijo v naši bližini ali naših mislih. Večina ljudi močno podcenjujejo število ur, ki jih bodo morali posvetiti psu, preden bo postal sanjski, vedno poleg, zanesljiv in pravi družinski član.


Ni komentarjev:

Objavite komentar