sreda, 26. januar 2011

Nemška doga 2

Nemška doga
Nemška doga je mogočni pes, ki sme in celo mora biti velik. Več kot 80 cm visoke doge niso nikakršna redkost. Kriterij za samce je najmanj 80 cm, za samice pa 72 cm v višino. Odrasel pes pa tehta približno 50 kg. Nemška doga ima močan hrbet, krepke šape in dolgo glavo. Dlaka je kratka, gladka, gosta in bleščeča. Dovoljene so tri barve: rumena ali rumeno progasta s črno masko, črna (eventuelno z nekoliko bele), modra  ali bela s črnimi lisami. Zadnja barvna kombinacija je imenovana tudi »harlekin«, pri kateri so dovoljene modre oči in gobček kožnate barve. V nekaterih državah sta dovoljeni še dve barvi. Pri mantel dogi je dlaka črne barve, ki kot plašč prekriva telo, pri čemer so prsi, vrat, trebuh, noge, konec repa in lisa na čelu beli. Druga varianta je tej podobna, le da je črn plašč prekinjen z dlako bele barve. V nekaterih državah uvrščajo ti varianti med črne nemške doge. Živali različnih barvnih tipov se med seboj ne smejo križati.

Nemška doga
Nega dlake pri nemških dogah zahteva malo pozornosti, v obdobju, ko pes menja dlako, odstranimo odmrlo in odpadlo dlako z gumijasto ščetko. Ležišče nemške doge naj bo vedno mehko, sicer lahko nastanejo grdi odtisti na tistih mestih, ki so bili izpostavljeni trdi podlagi. Psi, ki rastejo tako hitro kot nemška doga, potrebujejo posebno pozornost med fazo rasti. Prvič potrebujejo polnovredno hrano, drugič pa moramo paziti, da nad mladičem ne izvajamo pritiska in ga v nič ne silimo, ter pazimo, da se preveč ne utrudi, kajti vse to negativno vpliva na razvoj kosti, sklepov in mišic.

Nemška doga zraste hitreje kot katerakoli druga pasma. Če kužku ponudite dobro hrano, ne potrebuje dodatnega kalcija. Paziti morate, da se mladiček ne giblje preveč vihravo, saj lahko pride do poškodbe rastočih kosti. Po stopnicah lahko hodi, prepovedan pa je živahen tek. Zelo pomembno je tudi, da se psa že od malega navaja, da ne vleče za vrvico.


Nemška doga
Kot veliko mastifov tudi nemška doga ni preveč občutljiva za bolečino, tako da bolezni ali raznih poškodb v zgodnjih stadijih pogosto ne opazimo. Stroški za vzdrževanje so več kot visoki, hrana in zdravila stanejo več kot nastanitev v pasjem hotelu med dopustom. Zaradi visoke stopnje obolevnosti moramo pri nakupu paziti na zdrava legla. Nemška doga namreč zelo hitro dobi bolezni kosti, oči in kože, pri tigrastih dogah pa je pogosta tudi gluhost. Zaradi vseh teh zdravstvenih težav je življenjska doba nemške doge kratka, od 5 do 10 let. Za zdravega mladiča pa boste odšteli od 800 € dalje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar