ponedeljek, 24. januar 2011

Shih tzu

Pasemski psi, živahni lepotci

Shih tzu
Pasemski psi z Daljnega vzhoda so danes zelo priljubljeni. V svoji domovini so shih tzu čuvali Budove tempelje, podarjali pa so jih pomembnim osebam. Podarili so ga tudi kitajskemu cesarju, kjer so tako imenovanega tibetanskega levjega psa nadalje vzrejali.  Današnja pasma se je razvila konec 19 stoletja v Pekingu, po zaslugi cesarice Cu Hsi. Majhni psi, podobni shih tzuju, so v Veliko Britanijo prišli na začetku 20. stoletja. Pse so selektivno parili, da bi oblikovali dve različni pasmi: majhno in družabno ter večjo in zadržano. Manjši psi so dobili ime shih tzu, večji pa lhasa apso. Tretja pasma, ki je nastala s selektivnim križanjem, se imenuje tibetanski terier in ni preveč pogosta. Nekateri shih tzu psi so zelo podobni pekinčanom, a so bolj učljivi.


Shih tzu
Shih tzu je pasemski pes, ki je majhen in prijeten hišni pes, primeren za življenje v urbanem okolju. V parku z veseljem skače po blatu, doma pa se najraje utabori na kavču. Shih tzu je zelo temperamenten pes, prijaznega značaja. Kot ljubezniv, razigran in samozavesten pes je popoln spremljevalec ljudi, ki želijo intenzivno negovati njegovo dlako.

V Združenih državah Amerike je shih tzu nenehno uvrščen med deset najbolj priljubljenih pasem. V Veliki Britaniji je po priljubljenosti prehitel celo yorkshirskega terierja. Njegova priljuljenost je tako velika predvsem zaradi tega ker je odličen za življenje v stanovanju, je prijazen do otrok in se hitro spoprijatelji tudi z drugimi hišnimi živalmi. Shih tzu je živahen in pozoren pes, ki je zelo predan svojemu skrbniku. Odlikuje ga tudi čuječnost.

Shih tzu
Ta pasemski pes je zelo poznan po izdatni poraščenosti. Poddlaka je kratka in gosta, krovna dlaka pa je dolga in gosta, vendar ne skodrana. Rep je zelo košat. Dolg in debel kožuh zahteva veliko nege, saj se dlaka v nasprotnem primeru rada zaplete. Shih tzu je s čopkom na glavi sicer videti ljubek, vendar je dlako bolje postriči, saj ima čudovite svetleče oči. Če jih ne morete videti, vas tudi on ne more videti dobro. Podobne izbuljene oči ima tudi pekinčan, le da so manj občutljive na dotik. Žal zaradi tega pogosto pride do poškodb. Najbolj ogroženi so psi z zelo kratkim gobčkom. Shih tzu pogosto zboli tudi za brahicefaličnim sindromom, za katerega sta značilna srčno obolenje in težave z dihanjem. Pri nekaterih pasemskih psih se lahko pojavi tudi katarakta, luksacija pogačic, težave z dihanjem, volčje žrelo, entropij, bolezen ledvic in vnetja ušes.

Shih tzu je azijski pasemski pes, ki v višino meri največ 27 cm. Tehta vsega 8 kg. Ima podolgovat in krepak trup. Noge so razmeroma kratke in zelo koščene. Glava shih tzu psa je široka in okrogla. Ta pasemski pes je zlo ljubek na pogled zaradi dolge in čudovite dlake, ki je lahko različnih barv. Zdrav pes bo doživel približno 10 let, za zdravega mladička pa je potrebno odšteti 800 €.




Ni komentarjev:

Objavite komentar