sreda, 12. januar 2011

Afganistanski hrt

Pasemski psi, samostojen afganec

Pasemski psi, ki so zelo znani so Afganistanski hrti, ki jih imenujemo tudi afganci. Afganistanski hrti so v svoji domovini, Afganistanu, navajeni samostojnega lova na vsakršno divjad. Zaradi njegove samostojnosti je vzreja relativno težka. Na Zahod je prišel šele v začetku 20. stoletja, v zadnjem času pa je postala njegova dlaka pod vplivom ameriških psov še bujnejša. Zaradi tega je Afganistanski hrt danes priljubljen statusni simbol.

Pasemski psi - Afganistanski hrt
Pasemski psi, afganci, so za vzgojo kar zahtevni, zato zahtevajo izkušeno roko. Pri vzgoji je potrebno imeti veliko potrpljenja in posluha. Je ponosen in neodvisen. Posebej problematična je vzgoja in poslušnost ob kontaktu z mrhovino. V takem primeru bo pozabil na vsak ukaz. Zaradi tega si prisluži oznako egocentrika, ki je pogosto na distanci do svojega gospodarja.

Afganistanski hrti so pasemski psi, ki potrebujejo veliko prostora. V primeru, kjer prosto tekanje ni mogoče, boste potrebovali veliko ogrado, kjer bo lahko porabil odvečno energijo. Zato je smiselno tudi načrtno treniranje teka. Z njim se je potrebno torej veliko ukvarjati. Tudi nege potrebujejo relativno veliko. Ob ustrezni negi in rednih obiskih veterinarja se lahko hitro in pravočasno zasledi določene bolezni, katerim so ti pasemski psi še posebej nagnjeni. Afganistanski hrti najpogosteje dobijo degeneracijo roženice, sivo mreno, luksacijo komolcev in displazijo kolkov.

Afganistanski hrt je čudovit pasemski pes, ki je primeren za izkušene lastnike, ki imajo dovolj znanja o vzgoji zahtevnih psov. Za te hrte je bolje, če živijo na poddeželju, saj v mestu pogosto nimajo dovolj prostora. So primeri tudi za družine, vendar niso najbolj naklonjeni vsem članom.

Pasemski psi morajo ustrezati določenim standardom. Afganistanski hrti morajo zato v velikosti dosegati od 64 do 74 cm, samice so manjše in sicer 60 do 70 cm. Samci povprečno dosegajo težo med 20 in 25 kilogramov, samičke pa od 15 do 20 kilogramov. Afganistanski hrti imajo tipično dolgo svilnato dlako, ki je lahko različnih barv. Osegajo kar dolgo življensko dobo, in sicer 14 let in več. Za zdravega mladiča afganca boste morali odšteti približno 800€.


Ni komentarjev:

Objavite komentar