ponedeljek, 24. januar 2011

Čivava

Pasemski psi, čuječi malčki


Čivava
Čivava je najmanjši pasemski pes na svetu, ki naj bi ga poznali že Azteki, vendar samo s kratko dlako. Dolgo dlako so vzkrižali ameriški vzreditelji, zato ima nekoliko deformiran videz. Uraden izvor pasme je v Mehiki, a se je današnja oblika čivave najbrž razvila po prihodu Evropejcev, ki so majhne mehiške pse parili z uvoženimi evropskimi psi, ki so imeli kratek gobček. Kot prednika se pogosto navaja starodavno nemo pasmo techichi. Prva čivava je bila v Združene države Amerike pripeljana okoli leta 1850 iz sosednje mehiške dežele, po kateri so dobile ime.

Čivava
Čivava je danes zadovoljen opazovalec sveta, ki se brez negodovanja pusti prenašati v pasjih torbicah in na skrbnika gleda kot na pravega človeškega sužnja. Čivava pa je kljub svoji neznatni velikosti čuječ, pogumen in zelo živahen pes. Odlikujeta ga inteligenca in poslušnost. Iz dobrih legel je čivava samozavesten in temperamenten pasemski pes, ki je priučljiv in čuječ. Danes pa je vedno bolj poznan po svoji ljubeznivosti in priliznjenosti.

Pred leti so bile vse čivave agresivni bevskači, danes pa so se, tako kot jorkiji, zelo spremenile. Razstavljalci tako vzrejajo dobro grajene, ubogljive in mirne čivave. To so majhni, a zanesljivi družabniki, ki jih ni preprosto izšolati. Čivava namreč veliko laja. Zelo je vzburljiva in se rada igra. Če imate dovolj smisla za šolanje, jo lahko naučite veliko stvari.



Čivava je pasemski pes za katero je značilen napoleonski kompleks. Svojo avtoriteto bo namreč dokazovala z bliskovitim agresivnim vedenjem do drugih psov, tujcev in celo do skrbnika. Pri srečanjih z velikimi psi je čivava pogosto nagnjena k megalomaniji. Kljub temu pa je čivava pasemski pes, ki je zelo ljubezniv in odličen za bivanje v stanovanju. Če ste močno navezani na urejeno stanovanje, je čivava pravi pasemski pes za vas. Ničesar vam ne bo uničila, sobne čistoče pa jo boste naučili kar hitro. Najraje je na kavču in v vaši bližini.

Čivava
Čivava je drugače dokaj občutljiv pasemski pes, saj ne prenese mokrote in mraza. Ob slabem vremenu raje ostane doma. Dolgodlake čivave imajo sicer nekaj kožuha, ki jih varuje pred mrazom, a so tako kratkodlake kot dolgodlake čivave podvržene prehladu. To je ena redkih pasem, ki ji zimski in dežni plaščki zelo koristijo. Poleg pogostih prehladov morate paziti tudi na izpah pogačice in vnetje dlesni. Pogosto bo čivava trpela tudi zaradi strahu, da jo bo kdo pohodil, saj ima zelo krhke kosti. V posameznih primerih lahko čivava zboli tudi za volčjim žrelom, vodenoglavostjo in ima težave s srčnimi zaklopkami.


Čivava
Čivava je majhen in zelo lahek pes. Po velikosti doseže približno 13 cm in tehta od 0,5 do 2,5 kg. Dlaka čivave je gladka, gosta, tesno priležna in sijoča, kratkodlake čivave pa imajo mehko in resasto dlako. Zaželjeno se vse barve in barve kombinacije. Pri negi čivave morate biti pozorni na zobe, saj zahtevajo redno in skrbno nego. Za zdravega in prikupnega mladička boste morali odšteti od 600 do 1000 €.


Ni komentarjev:

Objavite komentar