ponedeljek, 24. januar 2011

Čou čou

Pasemski psi z modrim jezikom

Čou čou
Pasemski psi, ki so danes zelo priljubljeni so psi pasme čou čou. To je kitajski pes, ki je v Anglijo prišel pred več kot 100 leti kot kantonski pes. Pasma je najbolj prepoznavna po svojem obilnem kožuhu in modrem jeziku. Zaradi svojega modrega jezika je bila pasma čou čou na Kitajskem tudi na jedilnem listu. Ime čou čou v dobesednem prevodu pomeni »slasten slasten«.

Značilen predstavnik pasme čou čou se hitro naveže le na enega človeka. Tujce zlovoljno zavrača. V najboljšem primeru bo toleriral domače otoke. Ta pasemski pes je strasten lovec, ki pa se izogiba pretepanju z drugimi psi. Zelo rad ima svobodo, je neodvisen, redko uboga in ga je zelo težko voditi, sicer pa je miren in čuječ. Kljub temu pa ima svojega gospodarja zelo rad, vendar se ne bo nikoli ponižal da bi kaj dosegel.

Čou čou
Čou čou je pasemski pes, ki je posebej svobodoljuben in zaradi tega potrebuje strog nadzor. Za pasji šport ga navadno zaradi njegove trme ni mogoče motivirati. Ne teče preveč rad, se pa zelo rad sprehaja, pri čemer je najraje sam.

Čou čou
Vzdrževanje čou čou pasemskega psa je zelo težavno. Čou čou ima namreč zelo gosto dlako, na vratu ima pravo grivo, rep pa je zelo kožat. Ko menjava dlako, ga moramo pogosto in temeljito krtačiti. Čou čou je lahko različnih barv. Psi te pasme so enobarvni, vendar so lahko črne, krem, bele, sinje in rdeče barve. Čou čou samci so lahko veliki od 48 do 56 cm, samičke od 46 do 51 cm. V povprečju so težki od 25 do 28 kg. Zdrav čou čou bo dosegel od 10 do 12 let, za zdravega mladiča pa boste odšteli približno 800 €.


Ni komentarjev:

Objavite komentar