sreda, 12. januar 2011

Beagle

Pasemski psi, ljubezniv lovski pes

Pasemski psi - Beagle
Pasemski psi, ki so danes zelo priljubljeni so beagli. Beagle je ena najstarejših pasem goničev, ki je bila uporabljena predvsem v tropih psov, ki so lovili zajce in kunce. Dokumenti o tej pasmi izvirajo že od 14. stoletja dalje. Drugače od tropov večjih lovskih psov, ki so tekli ob konji, so beagli lovili z lovci, ki so hodili peš.

Beagle je pasemski pes, ki je zelo bister, veder in pogumen. Po značaju je zelo prilagodljiv do ljudi in drugih psov. Je ljudbezniv in včasih tudi precej samovoljen lovski pes. Dober je z družino, saj se dobro razume z otroki. Zaradu lovskega nagona ni preveč poslušen, kar pomeni, da ni idealen družinski pes.

Ta pasemski pes potrebuje zgodnjo vzgojo, saj bo v nasprotnem primeru beagle postal svojeglav. Težave najpogosteje povzročata njegova požrešnost in oster voh, s pomočjo katerega gre po vsaki sledi. Najbolj srečen pa je, če živi skupaj s še kakšnim beaglom.

Beagli so nagnjeni k očesnim boleznim, kot so siva in zelena mrena, ter progresivna atrofija mrežnice. Nagnjeni pa so tudi k težavam z medvretenčnimi ploščicami. Zato je nujna ustrezna nega oči in redni pregledi hrbtenice.

Beagli so pasemski psi, ki sodijo med manjše goniče. Zrastejo od 33 do 40 cm v višino in tehtajo okrog 12 do 15 kg. So mišičasti in krepaki. Za beagle je drugače značilna gosta in kratka, nikakor pa ne preveč kratka in gosta dlaka. Lahko je različnih barv, in sicer oranžne, bele, črne, rumenorjave. Navadno pa je tribarven. Zvesti življenjski sopotniki bodo kar nekaj časa, saj živijo od 12 do 15 let. Za zdravega mladiča pa boste morali odšteti približno 700 €.

Ni komentarjev:

Objavite komentar