ponedeljek, 24. januar 2011

Pasemski psi in nasveti za vzgojo

Pasemski psi – 20 pomembnih nasvetov

Pasemski psi se ob napačni vzgoji spremenijo v zelo zahtevne in težavne pse, ki potrebujejo prevzgojo. Če želite, da bi se vaš pes znal lepo vesti v vsaki situaciji upoštevajte spodaj navedene nasvete.
Vzgoja psa
  1. Zelo pomembno je, da takoj začnete z vzgojo in socializacijo. Stari psi se sicer lahko naučijo novih trikov, vendar je v prevzgojo starega psa potrebno vložiti nekajkrat več energije, kot vzgojo mladička. Pes z leti namreč pridobi veliko slabih navad, ki jih boste morali odpraviti, preden ga lahko začnete učiti želenega vedenja.
  2. Najboljša vzgoja je šolanje s pozitivno motivacijo. Minute učenja in poslušnosti naj bodo razgibanje in kratke, da bosta v njih uživala oba s psom. Vsaka aktivnost, ki je neprijetna bo za oba prava muka.
  3. Zelo pomembno je, da pes doma posluša in izvede vsak ukaz brez napake, saj bo v okolju kjer je več motečih dejavnikov zagotovo nepravilno ravnal.
  4. Pasemskega psa morate naučiti, da vi in vaša družina niste njegovi služabniki. Odločno postavite pravila, ki se jih mora vedno dosledno držati. V nasprotnem primeru boste velikokrat našli uničene stvari, ki naj bi bile prepovedane.
  5. Pred nakupom psa se pozanimajte o zakonih, ki urejajo življenje s psom. V osnovi povsod velja, da mora pes biti označen z identifikacijsko številko, ter da mora biti na povodcu.
  6. Naj bo vaš pasemski pes ustrezno naučen, da ne prosjači za hrano. Psi znajo biti namreč zelo vztrajni in tudi nadležni, če jim že takoj kot mladičku ni jasno prepovedano prosjačenje. Med kosilom zato dajte psu slastno igračo za žvečenje, da boste preusmerili njegovo pozornost. Na ta način boste preprečili tudi krajo hrane z mize.
  7. Določite način, kako bo vaš pasemski pes pozdravil obiskovalce. Psa zapolite z ukazom sedi ali z igračo za žvečenje, da ne bo skakal po ljudeh. Prav tako pa je pomembno, da obiskovalcem razložite kako naj pozdravijo psa.
  8. Pes nikoli ne sme zahtevati vaše pozornosti tako, da postane skrajno nadležen. Za nekatere kužke je nagrada lahko tudi negativna pozornost. Predem mu posvetite svojo pozornost naj izpolni ukaz.
  9. Nikoli ne zahtevajte vedenja, ki ga pes ne bo izpolnil, saj bi ga naučili le, da lahko prezre vaše ukaze. Večina psov občasno potrebuje tečaj za osvežitev osnovnih ukazov.
  10. Psi odlično poznajo vašo telesno govorico, ki pove veliko več kot besede, zato naj bo govorica prijazna, živahna in razumljiva.
  11. Zelo pomembno je, da ukaza ne ponavljate v neskončnost. Tak ukaz ni niti primernen niti učinkovit. S ponavljanjem ukaza se pes namreč nauči, da ne mislite resno. V primeru, da se ne odzove ga zvabite v želeni položaj in ga nagradite.
  12. Izogibajte se sestavljenim ukazom, kot je dol prostor. Tako boste psa le zmedli.
  13. Ukaza ne zakričite. Čeprav se vaš pes niti malo ne odziva, naj bo ukazovanje vedno mirno in odločno, nikoli strogo ali glasno.
  14. Preden psa obtožite neposlušnosti, se prepričajte, ali resnično razume, kaj želite od njega. Lahko ukaza ne more izpolniti, ker je neodziven zaradi strahu, stresa ali zmedenosti.
  15. Psa kličite samo po enem imenu, ki ga uporabljate le na poziven način. Klic po imenu naj nikoli ne pomeni oblike oštevanja, opozorila ali kazni. Ko pes zasliši svoje ime, mora vedeti, da ga čakajo lepi dogodki.
  16. Dobro šolanje s pozitivno motivacijo temelji na dobrem sporazumevanju. Kaznovanje psa po neželenem vedenju ne deluje. Ne posegajte po maševanju.
  17. Pri šolanju je tako za nagrajevanje kot za popravke najpomembnejši trenutek. Psa morate primerno nagraditi v trenutku, ko naredi nekaj pravilnega. Majhni slastni priboljški naj bodo zato vedno na dosegu roke.
  18. Če  imate več psov, ne šolajte enega v navzočnosti drugih, saj se oba s tem težje osredotočita na vaje, poleg tega se drugi psi naučijo, da se jim ni treba odzvati na vaše besedne in telesne ukaze.
  19. Psu pokažite kaj želite od njega, namesto da ga le oštevate za nepravilno vedenje. Če psu med nepravilnim vedenjem namenite veliko pozornosti, čeprav negativne, se bo to vedenje okrepilo in ponovilo.
  20. Nadzorujte svojo jezo. Psa nikoli ne šolajte, ko ste utrujeni, slabe volje ali nestrpni. Pasjega spoštovanja si ne boste prislužili s kričanjem, pretepanjem ali podobnim ostrim vedenjem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar