ponedeljek, 24. januar 2011

Bostonski terier

Pasemski psi, energični gobčki

Pasemski psi - Bostonski terier
Pasemski psi so v Severni Ameriki zelo redki, saj se je tam razvilo presenetljivo malo pasem. Od vseh je že vrsto let najbolj priljubljen bostonski terier, ki je danes skoraj tako številčen kot ameriški koker španiel. Zaradi tega se uvršča med 20 napogostejših pasem.

Bostonski terier je pasemski pes, ki je nastal sredi 19. stoletja. Američani so namreč križali različne pasme bojnih psov in tako je na področju Bostona nastal bostonki terier, ki je bil prvotno predviden za pasje boje. Danes velja za olikanega družinskega psa, ki so ga Američani izbrali za svojega »nacionalnega psa«. Bostonski terier je zelo primeren za družinskega psa, ker ga odlikujeta predanost in ljubezen do otrok. Z otroki se namreč zelo dobro  razume.

Sodobni bostonski terier je pasemski pes, ki je vesel, nedolžen, prijazen spremljevalec. Je čuječ vendar ne bevska, vendno se je pripravljen tudi igrati. Zaradi odlične inteligence, se zelo hitro nauči skoraj vsakega trika. Bostonski terier je tudi predrzen in zabaven pasji družabnik, ki je ljubezniv do ljudi in drugih psov. Kljub temu pa se najde tudi nekaj predstavnikov, ki se ob stiku z drugim samcem vrnejo k svojim koreninam bojnega psa.

Pasemski pes, ki resnično potrebuje vestno vzgojo je zagotovo bostonski terier. Zaradi svoje samozavesti in inteligentnosti lahko ob neprimerni vzgoji postane neuravnotežen pes.

Bostonski terier zraste v višino od 36 do 42 cm in tehta od 6,5 do 11m3 kg. Telo je robustno in krepko, vendar ne preveč masivno. Glava je razmeroma široka in nizka s kratkim gobcem. Dlaka je kratka, sijoča in mehka. Bostosnki terier je črn ali tigrast z belimi lisami. Nega tega pasemskega psa ni preveč zahtevna. Pes namreč ne pušča dlake in nima vonja. Dlako občasno skrtačimo, lahko pa jo tudi obrišemo z vlažno usnjeno krpo. Pasemski psi se skotijo z naravno kratkim repom, zato mu je rezanje repa prihranjeno, rezanje uhljev pa je v ZDA in drugod še vedno prisotno. Kasetiranje je popolnoma nepotrebno pohabljanje, ki ima korenine v preteklosti, ko so uhlje rezali zato, da so jih psi med boji težje zagrabili.

Bostonski terier
Bostonski terier potrebuje zaščito pred ekstremno vročino in mrazom, saj je zaradi kratke glave podvržen vročinskemu šoku. Tak šogkga lahko doleti kjerkoli na prostem on vročem dnevu, ne le v pregretem avtu. Odgovorne letalske družbe takih pasem ne prevažjo, ko se temperatura pri tleh dvigne nad 27°C. Zaradi kratke oblike glave je lahko smrtna že oteklina, ki nastane zaradi pika ose ali čebele, zato je dobro, če imate vedno pri roki antihistaminike.

Ta pasemski pes je podvržen približno 15 dednim boleznim. Bostonski terier lahko zboli za broahicefalični sindrom, ki otežuje dihanje. V takem primeru je potrebna operacija nosu, mehkega neba in odstranitev morebitnih nosnih polipov. Srbečica in suho oko se tudi lahko pojavita, vendar bolj poredko. Pri nakupu je zato treba biti zelo pozoren na zdrava legla. Pasemski psi lahko živijo od 12 do 15 let, za mladiča pa je potrebno odšteti približno 800 €.




Ni komentarjev:

Objavite komentar