ponedeljek, 24. januar 2011

Borderski ovčar

Pasemski psi z veliko energije

Borderski ovčar
Pasemski psi borderski ovčarji so doma na meji med Škotsko in Anglijo, od tod tudi njihovo ime. Na britanskem podeželju je prostodušni borderski ovčar ena od najpogostejših pasem. Kmetom pomaga pri paši in zganjanju črede, dobro pa se vključi tudi v druge dejavnosti. Zanje je značilna njihova sklonjena drža pri paši ovac. To je najboljši pes za iskanje in reševanje ponesrečencev, za agility, poslušnost in druge pasje športe. Borderski ovčar je znan po tem, da je poln energije in ker je zelo inteligenten lahko samostojno dela s čredo.


Borderski ovčar je pasemski pes, ki hitro dojame, kaj hočemo od njega, in se tudi hitro odziva. Je veder in zvest. Poleg tega se je ta pasemski pes pripravljen podrediti, je poslušen, prikupen in obvladljiv. Ima tudi prirojeno zaščitniško obnašanje in izjemen delovni nagon.

Borderski ovčar
Borderski ovčar je zelo sposoben pasemski pes, saj lahko vedno zmaga na vsakem preizkusu inteligence. Borderski ovčar hitro dojema, kaj hočemo od njega. Poleg tega pa se tudi hitro odziva. Ker je poslušen in zvest je primeren za družinskega psa. Tudi z otroki se dobro razume. Ne smemo pa  ga imeti v hiši ali tesnem stanovanju. Ker je priljubljenost pasme v vzponu so vse bolj pogosti borderji z vedenjskimi motnjami, vsaj tako ugotavljajo pasji behavioristi. Vse bolj pogosto torej borderji lovijo sence in svoj rep. Število predstavnikov z vedenjskimi motnjami je višje kot pri katerikoli drugi pasmi. Border potrebuje nenehno delo, da ostane zdrave pameti, kar je v mestih pogosto težko doseči.

To je pasemski pes, ki je odličen za agility, kljub temu pa tak način vadbe ne zadošča. Agility namreč ne bo potešil njegove delovne vneme in inteligence. Ta čudoviti pes je namenjen predvsem pastirjem, za to je bil tudi vzgojen. Tako da je smiselno dobro premisliti preden se odločite za nakup borderskega ovčarja.

Borderski ovčar mora tako kot drugi psi ustrezati nekaterim kriterijem. Povprečno ti ovčarji dosežejo velikost med 51 in 52 cm, težki pa so med 13 in 22 kg. Pasemski psi imajo močan hrbet in prsi. Zanje pa je najbolj značilna dlaka. Borderski ovčarji imajo dlako različnih barv, vendar ni zaželeno, da bi prevladovala bela. Dolgodlaka vrsta ima gosto dlako na nogah, košat rep in grivo. Poznamo pa tudi vrsto s kratko dlako. Z borderskim ovčarjem je največ dela ravno zaradi njegove dlake. Ko menja dlako, ga je priporočljivo dnevno krtačiti.

Borderski ovčar
Šolanje psa je dokaj preprosto, kljub temu pa borderski ovčar ni zanesljiv. Pogosto je plah, zelo pa je nagnjen tudi k agresivnosti in napadom. Vse to pa želijo popraviti vzreditelji razstavnih psov, ki s selektivno vzrejo želijo doseči, da bi pes imel manjšo potrebo po telesni dejavnosti in boljši razstavni videz. Ne glede na to je pasma neverjetno sposobna in potrebuje ogromne količine telesne in primerne mislene dejavnosti. Če border ne more sprostiti neznaske količine energije, začne loviti tekače in kolesarje ali zganjati druge pse. Taka vedenja presenetijo veliko skrbnikov, zato psi pogosto končajo v zavetiščih.

Poleg vsega tega pa je borderski ovčar nagnjen tudi k različnim boleznim. Najpogosteje obolijo za progresivno atrofijo mrežnice, displazijo kolkov in epilepsijo. Ko se boste odločali za nakup borderskega ovčarja premislite in  upoštevajte vse dejavnike, saj si boste z nakupom mladiča, za katerega boste odšteli približno 800 €, zagotovili sopotnika, ki vas bo spremljal od 10 do 14 let.

Ni komentarjev:

Objavite komentar