torek, 11. oktober 2011

Bourboneški ptičar

Bourboneški ptičar, braque du Bour­bonnais, je vsestransko uporaben delovni pes. Divjad zelo spretno zasle­duje, jo nakazuje ter prinaša iz močvirja in vode.

VIDEZ: Ima glavo z ovalno lo­banjo in dolgim, ravnim ter dokaj ši­rokim gobcem in rjavim smrčkom. Ve­like temno jantarjeve oči izžarevajo odkritost in dobrodušnost. Nežni uhlji so pritisnjeni ob glavo, so srednje široki in visijo v rahli gubi. Gosta in kratka, pogosto nekoliko mastna in medla dlaka je zamolklo bele in svetlo ali rdečkasto rjave barve, brez velikih zaplat ali polj, a s številnimi drobnimi pikicami, enako­merno posejanimi povsem telesu. Mladiči so brez repa ali z repom, ki je dolg največ 15 cm in nizko nasajen.

ZGODOVINA: Bourboneški ptičar, značilen pes Bourbonnaisa v osrednji Franciji, Ariegea in sosednjih pokrajin, ima podobne prednike kot francoski ptičar, vendar je imel manj srečno zgodovino. Večkrat, najbolj pa v drugi polovici 19. stoletja, mu je pretilo izumrtje. Zaradi vztrajnih zahtev lovcev, ki so cenili njego­vo robustnost, so z načrtno selekcijo pasma v začetku 20. stoletja obnovili. To­da zaradi parjenja v ožjem sorodstvu, ki se mu vzreditelji zaradi premajhnega števila psov niso mogli izogniti, ter dogodkov prve svetovne vojne je bil njegov obstoj znova ogrožen. V dvajsetih letih, ko je bilo na voljo le še ducat primernih psov, se je vzrediteljem posrečilo oddvojiti najboljše primerke in pasma oživiti.

ZNAČAJ: Po lovišču se premika v rahlem kasu ali galopu, išče preudarno in mirno, približno 20 do 40 metrov pred lovcem. Zaradi tega značilnega načina dela, s katerim prihrani veliko energije, lahko lovi ves dan, ne da bi se utrudil, in se približa divjadi tudi na najbolj neprehodnem ozemlju. Zaradi čustvene trdno­sti, sproščenosti in blage narave ga marsikje vzrejajo tudi za družinskega psa in spremljevalca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar