torek, 11. oktober 2011

Nemški ostrodlaki ptičar - žimavec

Deutscher drahthaariger Vorstehhund (kratko deutsch Drahthaar ali Drahthaar) je vsestransko uporaben pes prijetnega zna­čaja ter je trenutno zelo priljubljen predvsem v Nemčiji.

VIDEZ: Ima skladno oblikovano glavo z dolgim, širokim, močnim ter robust­nim gobcem. Oči izžarevajo pozornost in odločnost, so jasne ter morajo biti čim tem­nejše. Visoko nastavljeni uhlji so široki, srednje veliki, ploski in brez gub. Dlaka je zelo trda, bodičasta in žimasta, priležna in gosta; vrhnja dlaka je dolga od 2 do 4 cm, na glavi in uhljih pa krajša in gosta. Ima košate obrvi in brado. Kožuh je od temno kostanjeve do srednje rjave barve (lahko je tudi svetlo rjavo lisast ali črno lisast z znamenji ali brez njih). Rep, ki ga zaradi lova po potrebi skrajšajo na srednjo dolžino, sledi hrbtni črti in je nošen čim bolj vodoravno. 
Nemški ostrodlaki ptičar
ZGODOVINA: Pasmo so vzredili v Nemčiji v želji po dobrem, živahnem, moč­nem in inteligentnem psu srednje velikosti z ostro dlako. Križali so različne pa­sme, med katerimi so bili zagotovo francoski ostrodlaki ptičar (korthals) in nemški kratkodlaki ptičar, resasti gonič in morda tudi airedalski terier. Žimavec si je v kratkem času pridobil naklonjenost lovcev in je dokaj razširjen.

Odrasel - nemški ostrodlaki ptičar

ZNAČAJ: Žimavec je pes ognjevitega značaja s prirojenim nagonom za pri­našanje. Zadovoljen je le, če lahko prinese plen svojemu gospodarju, na kate­rega je skoraj bolestno navezan. Je odličen lovski pes, primeren za vse vrste lovišč, in velik ljubitelj vode. Potrebuje odločno vzgojo, vendar spoštuje hie­rarhijo in ni trmast. Je tudi čudovit družinski pes in velik prijatelj otrok.

NEGA: Ta nezahtevni pes ne potrebuje druge nege, razen da mu redno krtačimo kožuh.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Žima­vec ni primeren za stanovanje.

PRIPOMBA: Te pasme ne sme­mo zamenjevati z nemškim re­savcem (deutsch Stichelhaar), ki ima ostro, trdo in togo ščetina­sto dlako, ki se ne prilega telesu in ima posebno pozimi gosto podlanko. Je srednje velik pes krepke postave z močno brado, brki in sršatimi obrvmi, ki mu dajejo značilen izraz. Kožuh je mešane rjave in bele barve, z večjimi rjavimi zaplatami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar