ponedeljek, 17. oktober 2011

Bosanski barak

Bosanski barak je ostrodlaki gonič, ki so ga vzredili že bosanski begi za lov na raznovrstno divjad v bosanskih planinah. Kljub nedavni vojni v Bosni je lovcern uspelo pasmo obdržati.

VIDEZ: Je močan, pravokotno grajen pes - dolžina trupa mora za 10 %presegati plečno višino - z ovalno glavo, močnim, z brki in brado ob­raslim gobcem, izrazitim stopom in ravnim nosnim grebenom. Velike, ovalne, rjave oči izžarevajo živahnost. Srednje dolgi mesnati uhlji so zaobljeni. Dolga, trda, žimasta krovna dlaka pokriva kratko, gosto in mehko podlanko. Kožuh je pšenično ali rdečkasto rumen, prsteno siv, črnikast, enobarven, dvobarven ali tribarven. Dovoljene so tudi bele lise. Gosto odlakan rep je neko­liko zavit navzgor. 


ZGODOVINA: Ta prijazni robustni gonič je potomec vitkih hrtov, ki so jih pred stoletji pripeljali na Balkan sredozemski trgovci, in domačih psov.

ZNAČAJ: Bosanski barak je žilav in vztrajen ter ima vse lastnosti dobrih goničev. Poleg tega je tu­di izvrsten čuvaj, dobro se razu­me z otroki in drugimi psi in je le redko napadalen. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar