torek, 11. oktober 2011

Labradorec

Labradorec, Labrador Retriever, so­di med najbolj razširjene prinašalce in slovi po svoji vsestranski   uporab­nosti. Je odličen prinašalec na kop­nem in iz vode, pogumen policijski pes in zanesljiv vodnik slepih. Zaradi svojega izjemnega značaja je tudi priljubljen družinski pes.

VIDEZ: Ima široko glavo s poudarjenim stopom in močnim gob­cem s širokim smrčkom, katerega barva se ujema s kožuhorn. Srednje velike kostanjeve ali lešnikove oči izžarevajo bistrost in dobrodušnost. Uhlji so nastavljeni zelo zadaj in visijo ob glavi. Kožuh sestavljata kratka, ravna in gosta, na otip trda in izredno nepre­močljiva krovna dlaka ter gosta podlanka. Dovoljene barve: črna, rumena in temnordeče-čokoladna. Srednje dolg rep, ki je pri korenu dokaj debel in se proti konici zoži, spominja na vidrinega.

Mladiči labradorca

ZGODOVINA: Labradorec kljub svojemu imenu ne izvira z Labradorja, temveč z obal Nove Fundlandije, kjer je sprva pomagal ribičem pri vleki ribiških mrež iz ledeno mrzle vode. V 19. stoletju so trgovci s slaniki nekaj psov te pasme pri­peljali v Anglijo. Takoj se je pokazalo, da so primerni za lov, in leta 1903 je bri­tanska kinološka zveza pasmo uradno priznala.

Labradorec- mladička

ZNAČAJ: Labradorec je prijazen, zvest, zelo vdan, umirjen, bister in zelo učljiv ter zanesljiv prijatelj otrok. Do tujcev je nezaupljiv in lahko postane dober čuvaj, čeprav to ni v njegovi naravi. Ce želimo, da prijateljev ob prihodu ne bo po­zdravil s skakanjem, ga moramo tega odvaditi že v mladosti.

NEGA: Je robusten in odporen ter ne zahteva posebne nege.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Najbolje se počuti na deželi, navadi pa se tudi stano­vanja, a le, če se lahko dovolj giblje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar