torek, 11. oktober 2011

Italijanski ostrodlaki ptičar

Italijanski ostrodlaki ptičar je ena najstarejših in najsijaj­nejših lovskih pasem; opiso­vali so jo že rimski pisci, med njimi tudi Seneka.

VIDEZ: Italijanski ostrodlaki ptičar je kvadratast, krepak in mišičast pes z močnim hrbtom in zelo glo­bokimi prsmi. Pokriva ga trda, gosta, kuštrava, 4 do 6 cm dolga dlaka, ki tvori značilne brke, brado in sršeče obrvi. Kožuh je lahko bel, bel in oranžen, bel z oranžnimi pika­mi, bel z rjavimi znamenji, rjavo lisast z rjavimi znamenji ali brez njih. Ima dolgo glavo z zmernim stopom in dol­gim, štirioglatim gobcem z rahlo vzbočenim ali ravnim nosnim grebenom; velik smrček je rjave ali temno rdeče (mesene) barve. Velike okrogle oči so okraste do rumene barve. Dolgi trikotni uhlji s kratko dlako visijo tesno ob glavi. Rep, ki je skrajšan na 15 do 25 cm, nosi vodoravno ali pa je spuščen.

Italijanski ostrodlaki ptičar

ZGODOVINA: Freska slikarja Mantegne (1431-1506) v vojvodski palači v Mantovi je eden prvih dokazov o obstoju te pasme; na njej je upodobljen ostrodlaki ptičar, ki v značilni drži stoji za vojvodo. Od rimskih časov do 19. stoletja so jo opisovali različni pisci in hvalili pse kot izvrstne lovske pomočnike na vseh italijanskih dvo­rih. V 20. stoletju so pasmo še izboljšali; v petdesetih letih so italijanskega ostro­dlakega ptičarja razglasili za najsposobnejšega lovskega psa v Italiji. Sledili so mu poenter, italijanski kratkodlaki ptičar in angleški seter. Italijanska kinološka zveza je sprejela prvi standard leta 1928, danes veljavni standard pa je v bistvu enak stan­dardu, sprejetemu leta 1944.

Mladič italijanskega ostrodlakega ptičarja

ZNAČAJ: Italijanski ostro­dlaki ptičar je močan in ži­lav, odličen plavalec in pri­meren za lov v vseh loviščih pa tudi izvrsten šarivec in prinašalec. Je potrpežljiv, poslušen in družaben, mo­čan in pogumen. Ker je zelo dojemljiv za učenje in lahko vodljiv, je priljubljen in idea­len lovski spremljevalec pa tudi družinski pes.

NEGA: Kožuh moramo red­no krtačiti. Od časa do časa moramo pregledati uhlje in slušne kanale, po vsakem pohodu pa tudi podplatne blazinice.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Za­radi mirne in krotke narave se dobro prilagodi tudi živ­ljenju v stanovanju. Če ne hodi na lov, mora nujno ime­ti dovolj priložnosti za gi­banje na prostem.

OPOMBA: Italijanskemu ostrodlakemu ptičarju je po­doben češki resasti ptičar, česky fousek. Gre za zna­čilnega ptičarja z ostro dla­ko, primernega za lov v vsa­kem lovišču. Je med najbolj priljubljenimi lovskimi psi na Češkem, drugod pa je le malo znan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar