petek, 7. oktober 2011

Akita inu

Akita inu (veliki japonski pes) - član družine špicev, je močan in atletski pes, ki ga v njegovi domovini uporabljajo pred­vsem kot čuvaja in policijskega psa.

VIDEZ: Je eleganten in skladno grajen pes z veliko in široko glavo z dobro izraženim stopom; gobec je spotegnjen, z ravnim nosnim grebenom. Ovalne, sred­nje velike kostanjevo rjave oči imajo črno obrobljene veke. Pokončni uhlji so trikotni in majhni, konica je rahlo zaobljena. Trda in sršata krovna dlaka pokriva gosto in mehko podlanko. Kožuh je lahko različnih barv: sivkaste, barve rdečega ali črnega popra, pa tudi marogast, bel ali lisast. Debel, visoko nasajen rep je zvit navzgor na hrbet.

Akita inu

ZGODOVINA: Pasmo so vzredili za lov na divje prašiče, jelene in medvede, sto­letja pa so jo uporabljali tudi za pasje boje, krvoločni šport, ki so ga končno pre­povedali tudi na Japonskem. Po drugi svetovni vojni so ameriški vojaki ob vrnit­vi z Japonskega pse te pasme pripeljali v ZDA, od koder so prišli v Evropo. Na Japonskem je trenutno zavarovana pasma.

ZNAČAJ: Akita inu slovi po moči in pogumu, predvsem pa po zvestobi. V bližini postaje Šibuja v Tokiu je kip psa Hačika, ki je devet let na postaji potrpežljivo čakal, da se vrne njegov gospodar. Je pameten, prijazen in dojemljiv za učenje. Odlikuje se kot čuvaj, lovski pes in prinašalec v snegu ter iz vode.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dobro prenaša mraz in lahko spi tudi v uti na prostem; zelo dobro pa se prilagodi tudi življenju v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar