ponedeljek, 17. oktober 2011

Barbet

Barbet je starodavna, izredno redka pasma, namenjena za lov in prinašanje. Ime je dobil po značilni bradi (barbe = brada).

Barbet

VIDEZ: Barbet je čokat in močan pes z okroglo lobanjo, poudarjenim stopom in štirioglatim gobcem. Nizko nastavljeni uhlji so dolgi, ploski in porasli s šopi dolge dlake. Z dlako prekrite oči so okrogle in največkrat temno ko­stanjeve barve. Ima dolgo gosto, volnato in valovito, včasih tudi kodrasto dlako, ki se rada spolsti ali visi v čopih. Kožuh je lahko enobarven - črn, siv, rjav, rdečkasto rjav, peščen in bel oziroma bolj ali manj pisan; dovoljeni so vsi odtenki rdečkasto rjave in peščene. Nizko nasajen rep je poraščen z gosto dlako in rahlo zavit.

Barbet

ZGODOVINA: Je eden najstarejših evropskih vodnih psov. Najverjetneje izhaja iz psov, ki so nekoč iz severne Afrike prišli v Evropo, zlasti na Iberski polotok, v Francijo in italijanske pokrajine ob Jadranu.

ZNAČAJ: Barbet je resen, umirjen, preudaren in zelo bister, vendar včasih tr­mast in pri delu svojeglav. Če je v hiši, je nevsiljiv in zelo rad drema; na prostem pa je živahen in vihrav, posebno rad ima vodo. Primeren je predvsem za lov v močvirjih. Ker je družaben in uravnotežen ter ni ne napadalen ne plašen, je tu­di izvrsten hišni pes.

NEGA: Redno moramo odstranjevati mrtvo dlako, kjer se nabira vlaga in pov­zroča vnetja ter glivična obolenja.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dobro se počuti v kakršnem koli okolju, prilagodi se tu­di mestnemu stanovanju, vendar potrebuje dolge sprehode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar