ponedeljek, 17. oktober 2011

Planinski gonič

Planinski gonič se je nekoč imenoval alpski gonič in izvira iz Avstrije. Pasma je razmeroma malo znana v svetu, redka je celo v svoji domovini. 

Planinski gonič
VIDEZ: Ima široko glavo s klinastim gobcem, blago izraženim stopom in ravnim nosnim grebenom. Temne, pametne oči obrobljajo črno pigmentirane veke. Široki uhlji brez gub visijo tesno ob glavi. Debela, groba, ravna in pri­ležna krovna dlaka pokriva gosto podlanko. Kožuh je črn z ognjeno rdečimi ali rjastimi lisami nad očmi, po gobcu, prsih in nogah. Dovoljena je tudi sivkasto bela maroga na prsih. Sabljast rep sega do skočnega sklepa.

Planinski gonič mladič




ZGODOVINA: Vsi goniči z Balkana so v ožjem sorodstvu in izhajajo iz istega de­bla. Planinski gonič izvira iz južnega dela Alp in Karavank. Pasma se je razvila iz psov, ki so se prilagodili za delo na planinskih območjih.

ZNAČAJ: Planinski gonič je pogumen in vztrajen lovski pes, primeren za lov v gorah, v goščavju in na težko prehodnem svetu. Ima odlično razvit voh in prijeten glas. Zaradi mirnega in ljubeznivega značaja je tudi prijeten hišni pes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar