ponedeljek, 17. oktober 2011

Mehiški goli pes

Mednarodna kinološka zveza v svoji razvrstitvi deli gole pse na šest različnih pasem. Vse so zelo redke, a zelo zanimive zaradi bioloških in genetskih značil­nosti Poleg mehiškega golega psa (xoloitzcuintle), ki se pojavlja v dveh raz­ličicah - veliki in pritlikavi - obstajajo še: perujski (inkovski) goli pes - v treh različicah: veliki (plečna višina 50-65 cm; teža 12-23 kg), srednji (40-50 cm; 8-12 kg) in mali perujski goli pes (25-40 cm; 4-8 kg), ter kitajski čopasti go­li pes (Chinese Crested Hairless Dog; 28-33 cm; teža ne več kot 5,5 kg). 

VIDEZ: Ima razmeroma široko glavo, ki se postopoma oži, s komaj opaznim stopom in klinastim gobcem. Veliki netopirjasti uhlji so visoki do 10 cm in pokončni. Veke kostanjevo rjavih ali rumenih oči imajo rob jetrne ali rožnate barve. Mnogi psi imajo nepopolno zobovje. Mehiški goli pes je povsem brez dlake, kitajski goli pes pa ima bolj ali manj gost šop ostre dlake na glavi in koncu repa. Podobni šopi dlake so dovoljeni tudi pri perujskem golem psu, vendar jih včasih tudi ni. Koža je vedno gladka in mehka, brez gub in na otip to­pla. Pri vseh treh pasmah so dovoljene različne barve: črna, bela, lisasta ipd., prevladujeta pa siva ali skrilasto siva z bolj ali manj vidnimi pegami. Dolg rep s kratkimi močnimi dlakami na koncu nosi na hrbtu ali zvit v obroček. Perujski go­li pes ima rep med počivanjem spuščen, sicer pa je dvignjen.

ZGODOVINA: O poreklu golih psov je več nasprotujočih si domnev. Nekateri menijo, da gre za avtohtone pasme, ki so z genetskimi mutacijami dobile da­našnjo obliko. po mnenju drugih pa izvirajo vsi iz Kitajske, od koder so že zdav­naj prišli v Ameriko, kjer jih najdemo na slikah iz predinkovskih časov. Gole pse vzrejajo predvsem v Peruju.

ZNAČAJ: Vsi goli psi so zaradi prijetne, vesele in ljubeznive narave odlični družabniki. Tudi manjši in pritlikavi psi so zelo pogumni in nezaupljivi do tujcev. Zelo so občutljivi, zato potrebujejo blago in nežno vzgojo.

NEGA: Pri zelo visokih ali nizkih temperaturah zahtevajo posebno skrb in po­zornost, saj so zelo občutljivi za vročino in mraz.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Goli psi ne lajajo in so idealni za bivanje v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar