ponedeljek, 17. oktober 2011

Pekinčan

Številni majhni družabni psi slovijo po tem, da so bili v preteklosti tesno pove­zani s plemstvom in kraljevskimi družinami. Značilen primer takega psa je pekinčan, imenovan tudi pekinški dvorni pes (Pekingese), ki je nekaj časa na kitajskem cesarskem dvoru veljal za sveto žival.

Pekinčan - odrasel

VIDEZ: Je majhen, nizkonog pes močnih kosti, z veliko, široko in ploščato glavo ter širokim, izredno kratkim in potlačenim gobcem. Spodnji sekaici segajo včasih čez zgornje (predgrizavost). Stop je zelo izražen. Velike, jasne, lesketajoče se oči so temne barve. Srčasti viseči uhlji so bogato od­lakani. Zelo dolga in ravna vrhnja dlaka pokriva gosto podlanko; zadnji del nog, rep in prsi krasijo bujne rese. Dovoljene so vse barve kožuha. Visoko na­sajen rep je zavit čez hrbet in vstran.

Pekinčan- mladič
ZGODOVINA: Pekinčana so na Kitajskem imeli za utelešenje legendarnega psa Foa, ki je lovil zle duhove, ter ga častili kot sveto, napol božjo žival. Zaradi buj­ne grive na vratu so ga imenovali tudi »levji pes«, zlata barva pa mu je prinesla oznako »sončni pes«. Ob cesarjevi smrti so žrtvovali tudi njegove pekinčane, da bi mu lahko sledili v onstranstvo. Pasma je prišla na zahod po padcu Pekin­ga leta 1860, ko so britanski vojaki zasedli cesarsko palačo. Cesarjevi stražarji so sicer dobili ukaz, naj pobijejo vse pse, da ne bodo padli v roke »tujih demo­nov«, a pet primerkov so rešili in jih pripeljali v Anglijo. Sodobni pekinčani so potomci tega nenavadnega vojnega plena. Leta 1893 so pekinčana prvič raz­stavili v Veliki Britaniji, leta 1904 pa so ustanovili pasemski klub. Na Kitajskem pa je pasma skoraj izginila in so jo morali uvoziti iz Evrope.

ZNAČAJ: Pekinčan je dostojanstven, ponosen, včasih celo zaničljivo ohol; ima skratka vse lastnosti psa visokega rodu, vajenega, da mu strežejo. Je v veselje tistim, ki uživajo v družbi zabavnega, mirnega in samostojnega psa, poleg tega pa je tudi dokaj pogumen in bojevit: kosmata žoga, ki ne pozna strahu!

NEGA: Potrebuje redno in skrbno nego ter kakovostno prehrano. Včasih ima težave z dihanjem, čistiti mu moramo tudi zobe, da preprečimo izpadanje.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Pekinčan je značilen pes za razvedrilo in zabavo, ki se najbolje počuti v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar