ponedeljek, 17. oktober 2011

Dalmatinec

Dalmatinec je zaradi svoje nezgrešljive bele dlake; posejane s črni­mi pikami, eden najele­gantnejših in najbolj priljubljenih psov. Po vsem svetu je zaslovel predvsem po Disneyje­vem filmu 101 dalmati­nec. Stoletja je bil izvr­sten delovni pes - go­nič, prinašalec in pti­čar. V 19. stoletju so ga uporabljali kot     vzdržlji­vega spremljevalca kočij s konjsko vprego, da bi jih varoval pred cestnimi roparji. Danes pa je  pred­vsem spremljevalec. 

Dalmatinec

VIDEZ: Če odmislimo pike, je po videzu podoben poenterju, s katerim je verjetno tudi v sorodu. Ima izredno skladno grajeno telo z dolgo in na vrhu ploščato glavo z dobro izraženim stopom, dolgim in močnim gobcem ter rav­nim nosnim grebenom. Okrogle oči so temne (če so pike črne) ali jantarjeve barve (če so pike rjave). Visoko nastavljeni uhlji visijo tesno ob glavi. Ima bleščečo kratko, trdo in gosto dlako bele barve z rjavimi ali črnimi pikami (mla­diči se skotijo popolnoma beli, šele pozneje se pojavijo rahle sence, ki se sčasoma spremenijo v pike). Kratko odlakan in z drobnimi pikami posut rep je srednje dolg in rahlo usločen.

Dalmatinec

ZGODOVINA: Dalmatinca imajo mnogi za angleško pasmo, njegovo poreklo pa je nejasno. Nekateri menijo, da izvira iz severnih indijskih pokrajin in je v Evro­po prišel v srednjem veku z indijskimi trgovci, ki so potovali skozi Dalmacijo (od tod ime!), drugi pa so prepričani, da je grškega ali egipčanskega rodu. Iz Dal­macije se je razširil po vsem svetu, v Angliji pa so mu dali tudi prvi standard.

ZNAČAJ: Dalmatinec je živahen in pameten, po naravi prijazen in se dobro ra­zume z otroki. Svojo ljubezen in naklonjenost namenja le gospodarju in njegovi družini, do tujcev pa je nepriljuden in zadržan.

NEGA: Kožuh ne po­trebuje posebne nege; odpadlo dlako odstra­nimo s posebno ma­sažno rokavico.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Dalmatinec je umirjen pes in se dobro prila­godi tudi življenju v stanovanju. Rad ima gibanje in je zelo vz­držljiv, zato uživa na dolgih sprehodih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar