ponedeljek, 17. oktober 2011

Maltežan

V čast Issi, maltežanki guvernerja Malte, je rimski pesnik Katul (1. stoletje n. š.) zapisal: »Issa je bolj ljubka kot Katulov vrabec. Issa je čistejša kot poljub golo­ba. Issa je milejša kot mlado dekle. Issa je dragocenejša kot indijski dragulji.«

Maltežan

VIDEZ: Maltežan je majhen pes z dolgim trupom, katerega dolžina presega višino. Ima močno glavo, pokrito z dolgimi dlakami, s poudarjenim stopom in črnim smrčkom. Razmeroma velike temno rjave ovalne oči obrobljajo črne veke. Dokaj dolgi, nizko nastavljeni uhlji visijo ob glavi in so bogato od­lakani. Ima zelo dolgo, ravno, težko in svilnato dlako brez kodrov, ki je bleščeče bele barve in sega vsaj do skočnega sklepa ter se dotika tal. Tako se zdi, kot da pes pod dolgim kožuhom ne hodi, temveč se kotali. Rep je pri korenu močan in se proti konici stanjša; prekrit je z dolgo dlako, ki tvori pravo pahljačo.

Maltežan - mladička

ZGODOVINA: Maltežan, maltese, sodi v skupino bišonov. To so zelo stare pa­sme, saj so kipce podobnih psov našli v egipčanskih grobnicah iz 13. stoletja pr. n. š. Mnenja o njegovem poreklu so deljena. Nekateri domnevajo, da je po­tomec psa (Canis melitoeus), o katerem je pisal Strabone, rimski pisec in geo­graf iz  1. stoletja pr. n. š., po mnenju drugih pa je plod križanja med pritlikavim kodrom in pritlikavim španjelom. Ne glede na to, katero mnenje je pravo, je bil maltežan v srednjem veku nepogrešljiv družabnik vseh dam italijanskega plem­stva in njegova priljubljenost se odtlej ni prav nič zmanjšala.

ZNAČAJ: Maltežan je radoživ, živahen in radoveden, bister, prijazen in zvest, zelo vdan gospodarju in družini, a hkrati odločen in samostojen. Je izvrsten družabnik in najstarejši pes, ki so ga vzredili za takšno »opravllo«.

NEGA: Dlaka zahteva redno nego; vsaj dvakrat na teden jo moramo skrtačiti in prečesati (ne smemo uporabljati kovinske krtače ali glavnika!), redno moramo čistiti tudi izcedek iz oči.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Maltežan je izvrsten pes za stanovanje. Sicer je miren in tih, ob sumljivih šumih pa se takoj oglasi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar