petek, 7. oktober 2011

Kanaanski pes

Kanaanski pes
Kanaanski pes, Canaan Dog, je izraelska narodna pasma. Vzredili so jo iz poldivjih psov ali psov, ki so spremljali nomade in njihove črede. 
VIDEZ: Kanaanski pes je močan in kvadrataste postave, podoben divjemu psu. Kratka ali srednje dolga ostra, trda in ravna krovna dlaka prekriva gosto in bujno podlanko. Kožuh je lahko različnih barv, od peščene do rjavo rdečkaste, bel, črn ali lisast, z masko ali brez nje. Če ima masko, mora ta biti simetrična. Pri vseh barvah so dovoljene bele lise. Ima klinasto glavo z neznat­nim, a razločnim stopom, podolgovat gobec in črn smrček. Temno rjave oči so nekoliko poševne in imajo obliko mandljev; obrobljajo jih temne veke. Pokončni uhlji so razmeroma kratki in široki, na konici malce zaokroženi in nizko na­stavljeni. Gosto odlakan in visoko nastavljen rep nosi zvit na hrbet.

ZGODOVINA: Kanaanskega psa omenja sveto pismo, obstajajo pa tudi dokazi, da je živel že med letoma 2200 in 2000 pr. n. š. Upodobljen je na reliefih sarko­fagov v mestu Askalonu (2. stoletje). Med njegovo dolgo zgodovino so ga upo­rabljali kot lovskega in pastirskega psa pa tudi kot čuvaja. V Siriji obstaja podo­ben, še robustnejši in še bolj odlakan pes, ki opravlja podobne naloge in je za­gotovo enakega rodu. Po judovski razselitvi so psi podivjali in se v tropih zatek­li na odmaknjena območja, kjer je bilo več možnosti za preživetje. Preživeli so najmočnejši in nekatere od njih so uporabili beduini za varovanje svojih čred. Izraelski kinologi so jih v 30. letih 20. stoletja križali z avtohtonimi pastirskimi psi in z načrtno selekcijo ustvarili močno, vsestransko uporabno pasmo.

ZNAČAJ: Kanaanski pes je vedno pozoren in živahen ter ima izrazit občutek za lastnino. Do tujcev je nezaupljiv, svojemu gospodarju pa je vdan in zvest. Je lahko učljiv, zato ga uporabljajo tudi kot reševalnega psa in vodnika slepih. Čeprav ne laja veliko in grozi le, kadar je prepričan o neposredni nevarnosti, je izvrsten čuvaj.

NEGA: Je zelo nezahteven pes. Zadostuje že, če dlako skrtačimo dvakrat na teden.

Ni komentarjev:

Objavite komentar