ponedeljek, 17. oktober 2011

Mali angleški hrt

Mali angleški hrt, Whip­pet, je eleganten, lepo oblikovan in skladnih oblik kot angleški hrt (Greyhound), po njego­vih žilah pa se pretaka tudi kri terierjev, zlasti bedlingtonskega in man­chestrskega terierja. Je izredno hiter, zato zelo uspešno sodeluje na pasjih dirkah po vsem svetu.

Mali angleški hrt

VIDEZ: Mali an­gleški hrt ima atletsko in mišičasto telo pravokotne oblike, ki ga pokriva kratka, zelo tanka in gosta dlaka vseh barv in njihovih kombinacij. Glava je dolga in vitka, z neznatnim stopom in spotegnjenim ter elegantnim gobcem. Ovalne oči so temne, bleščeče se in čuječe. Majhni tanki, kot cvet oblikovani uhlji so povešeni ali - kadar je pes pozoren - napol dvig­njeni. Dolg koničast rep je lahno zavit.

Mali angleški hrt

ZGODOVINA: V viktorijanski dobi so rudarji v premogovnikih severovzhodne Anglije križali domače terierje in od rojstva majhne angleške hrte, da bi dobili primerne pse za tekmovanja v lovu na zajce (snap racing). Ko so ta tekmovanja zaradi pretirane krutosti prepovedali, so jih nadomestili z drugimi, kjer je pes moral z največjo možno hitrostjo na znak z roko ali z mahanjem robčka steči proti svojemu go­spodarju (rag racing).

ZNAČAJ: Mali angleški hrt je zelo prijeten, lju­bezniv, prijazen in zvest, velik ljubitelj otrok, ven­dar se ne more upreti skušnjavi in steče za vsem, kar se premika.

NEGA: Kratka dlaka zahteva malo nege. Po­trebuje kakovostno hra­no, a v primerni količini.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Čeprav ljubi vročico pa­sjih dirk na velikih sta­dionih, se rad in brez težav prilagodi udobne­mu družinskemu življe­nju ter se odlično počuti tudi v mestu in stano­vanju; vsak dan pa mo­ra imeti priložnost za prosto tekanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar