petek, 7. oktober 2011

Evrazijec

Evrazijec, Eurasier, je zelo mlada pasma (1973), ki so jo vzredili z načrtnim križanjem čovčova in volčjega špica.

VIDEZ: Evrazijec je srednje velik eleganten pes z bogatim kožuhom iz srednje dolge in goste resaste dlake rdečkaste, bledo rjave, volčje sive ali črne barve s svetlejšimi lisami. Ima trikotno oblikovano glavo z ravnim nosnim grebenom in vedno črnim smrčkom. Temno rjave oči so rahlo mandljaste oblike. Majhni, trikotni uhlji so pokončni. Gosto odlakan rep je zavit na hrbet, kadar pes počiva, pa je spuščen in sega do skočnega sklepa.

Evrazijec

ZGODOVINA: Evrazijca so v petdesetih letih vzredili na pobudo slovitega avstrijskega raziskovalca vedenja Konrada Lorenza in pod pokroviteljstvom got­tinške univerze ter heidelberškega inštituta Max Planck. Želeli so ustvariti atavi­stičnega psa, in to jim je tudi odlično uspelo.

ZNAČAJ: Je živahen in navezan na človeka, vdan in zvest pa samo enemu gospodarju in eni družini; ohranil je značilnosti prvinskega psa, skupaj z nagonom po varovanju gospodarja in njegove posesti. Potrebuje odločno, a mehko­vzgojo. Laja malo, njegov lajež je včasih podoben volčjemu zavijanju. Ne sprejema omejitev, kot je na primer pesjak.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Če ima dovolj možnosti za gibanje, se zelo dobro prila­godi tudi življenju v hiši. Ob pravilni vzgoji je idealen hišni pes in spremljevalec.

PRIPOMBA: Evrazijec se naveže in sprejme samo enega gospodarja, zato ga moramo oddati v prvih treh mesecih življenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar