torek, 11. oktober 2011

Vendejski ostrodlaki baset

Basset griffon vendeen, ki je bil dolgo časa zelo razširjen zlasti v zahodno­francoski pokrajini Ven­dee, se pojavlja v dveh različicah: kot veliki ven­dejski ostrodlaki baset in kot mali vendejski ostrodlaki baset.    Raz­likujeta se po velikosti in še nekaterih malenkostih. Oba sta izredno živahna in marljiva, sicer pa   po­slušna, privržena in sim­patična ter vsekakor za­služita, da bi ju bolj cenili.

VIDEZ:Telo pokrivata dolga in razmeroma debela dlaka, ki ne sme biti svilasta ali volnata, in gosta podlanka (za razstave je ne krajšajo). Kožuh je lahko enobarven - bel, prsteno rjav ali belkasto siv, dvobarven - bel in oranžen ali črn in belkasto siv ali tribarven v vseh kombinacijah navedenih barv. Glava je dokaj velika, s štiri­oglatim gobcem (pri velikem basetu je daljši), rahlo vzbočenim nosnim grebe­nom (ravnim pri malem basetu) in črnim smrčkom. Nad velikimi, temnimi in toplimi očmi se bočijo grmičaste obrvi. Dolgi, nizko nastavljeni uhlji so ovalni, na konceh jih pokrivajo dolge dlake. Visoko nasajen in sabljast rep je zelo košat.

Vendejski ostrodlaki baset

ZGODOVINA: Pasma izhaja iz starih galskih goničev in vendejskega grifona in je sredi 19. stoletja imela značilnosti ostrodlakega basset hounda. Veliki ven­dejski ostrodlaki baset, ki so ga sprva uporabljali pri pogonih na lisice, danes sodeluje pri lovu na divje prašiče, mali pa je le pomanjšana, umetno vzrejena kopija velikega.

Mladič - vendejskega otrodlakega baseta

ZNAČAJ: Vendejski ostrodlaki baset je odličen lovec na nizko in pernato divjad. Poleg tega pa je - predvsem mali -ljubezniv, vesel, družaben in zvest, izvrsten družabnik otrok in zelo navezan na gospodarja.

NEGA: Zlasti med me­njavanjem dlake mora­mo kožuh pogosto in dobro prekrtačiti. Pripo­ročljivo je, da po vsa­kem lovskem pohodu ali sprehodu skrbno pre­gledamo tudi noge in odstranimo morebitne tujke.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Tako veliki kot mali ven­dejski ostrodlaki baset imata izjemno veliko energije, zato potre­bujeta zelo veliko gi­banja in nista primerna za življenje v mestnem stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar