torek, 11. oktober 2011

Senžermenski ptičar

Senžermenski ptičar, braque St. Germain, je najelegantnejši francoski kratkodlaki ptičar in je v marsičem podoben poenterju.

VIDEZ: Rahlo zaobljena glava ima dokaj široko čelo in opazen, a ne pre­več poudarjen stop ter dolg, raven ali rahlo izbočen gobec. Zlato rumene oči imajo odkrit, blag in dobrodušen izraz. Uhlji so nastavljeni v višini oči in visijo nekoliko proč od glave; koža mora biti tanka in mehka. Kratka, nežna dlaka mora biti zamolklo bela z živo oranžnimi zaplatami; med oranžno se lahko pomeša tudi kakšna bela dlaka; pikice so dovoljene, a ne zaželene. Rep leži v ravnini hrbta in ne sega dlje kot do skočnega sklepa; pri korenu je debel in se postopoma oži; nošen je vodoravno.

Senžermenski ptičar 

ZGODOVINA: Senžermenski ptičar je nastal po zaslugi barona Larminata, ki je leta 1830 križal samico poenterja in belo-rjavega francoskega kratkodlakega ptičarja. Lovski nadzorniki Saint-Germaina so nadaljevali Larminatovo delo in uporabili pse, skotene iz prvega križanja. Tako je pasma dobila tudi ime.

Mladič senžermenskega ptičarja

ZNAČAJ: Je pameten, umirjen in poslušen pes, zelo dojemljiv za učenje, ven­dar potrebuje »rnehko« vzgojo. Včasih je tudi nekoliko svojeglav. Svojemu go­spodarju je poslušen in vdan, zato je tudi prijeten spremljevalec.

NEGA: Slaba točka tega ptičarja je njegov prebavni aparat, zato mora uživati hrano z uravnoteženimi rastlinskimi in živalskimi beljakovinami. Dlako skrtačimo enkrat ali dvakrat na teden, redno pa mu moramo pregledovati ušesa in slušne vode.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Priporočljivo je, da ima na voljo vrt, a če ima dovolj pri­ložnosti za gibanje, se prilagodi tudi življenju v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar