torek, 11. oktober 2011

Francoski gaskonjski ptičar

Močan, vendar okreten pes elegantnega vi­deza. Glede na to, da se vzreditelji trudijo vzrediti čim več primerkov srednje velikosti (približno 60 cm), ljubitelji francoskega pi­renejskega ptičarja, ki je zelo podoben ga­skonjskemu le da je manjši, pa si želijo večjega psa, lahko predvidevamo, da se bosta obe pasmi prej ali slej združili.

VIDEZ: Ima dokaj veliko in močno glavo z zmernim stopom, skoraj štirioglatim gobcem in širokim kostanjevo rjavim smrčkom. Rjave ali temno rumene oči imajo zaupljiv in prijazen pogled. Visoko      na­stavljeni uhlji so srednje dolgi, viseči in rah­lo zgubani. Kratka in tanka dlaka je lahko bela s svetlejšimi ali temnejšimi zaplatami, s pikicami ali brez njih; v celoti posejana z rjavimi lisami ali pikicami; temno ali     kostanjevo rjava z belo liso na glavi, prsih in konicah nog; bela s cimetastimi lisa­mi in pikicami in včasih v celoti cimetasto rjava. Dovoljene so tudi rjavo rdeče li­se na očeh, licih in okončinah. Rep je dolg ali umetno skrajšan.

ZNAČAJ: Francoski gaskonjski ptičar, braque francais de Gascogne, je ptičar, primeren za sledenje v hribovitem svetu, saj se prilagodi tudi najtežjemu terenu. Med iskanjem spreminja korak iz kasa v galop, značilno zanj pa je, da nikoli ne hiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar