ponedeljek, 17. oktober 2011

Madžarski hrt

Madžarski hrt, magyar agar, je ne­koč spremljal lovce na konjih pri lovu na jelene in srnjake, danes pa ga še uporabljajo za lov na zajce.

Madžarski hrt

VIDEZ: Madžarski hrt je vi­tek in močan, a ne pretežak pes s tri­kotno glavo in dolgim gobcem, ki se zoži v izrazit smrček z velikimi nosni­cami. Temne, srednje velike in sijoče oči so videti pozorne in bistre. Uhlji v obliki črke V so visoko nastavljeni in povešeni. Kratka, ravna dlaka ga le slabo varuje pred vremenom. Kožuh je lahko vseh barv pa tudi lisast ali marogast. Dolg, ne pretanek rep nosi pod črto hrbta.

Mladiči madžarskega hrta

ZGODOVINA: Domnevajo, da je v Evropo prišel v 10. stoletju skupaj z nomad­skimi plemeni z vzhoda. Uporabljali so ga pri lovu s konji za zasledovanje jele­nov in srnjakov. V 19. stoletju, ko so na Madžarsko pripeljali angleškega hrta, je pasmi pretilo, da se bo izgubila. K sreči so prizadevni vzreditelji nadaljevali  se­lektivno vzrejo in pasmo ohranili. Madžarski hrt je kljub številnim dobrim lastno­stim zunaj svoje domovine skoraj neznan.

ZNAČAJ: Madžarski hrt je živahen lovec, sicer pa miren in prijazen družinski pes ter ljubezniv in ubogljiv spremljevalec; do tujcev je zadržan in nezaupljiv.

NEGA: Prehrana mora vsebovati dovolj beljakovin, vendar moramo paziti, da se preveč ne zredi.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Prilagodi se tudi življenju v stanovanju, vendar mora pogosto imeti priložnost za tekanje vnaravi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar