ponedeljek, 17. oktober 2011

Hrvaški ovčar

Hrvaški ovčar je stara pasma, ki jo gojijo v Slavoniji in na severu Hrvaške ob madžarski meji. Uporabljajo ga za zganjanje čred in kot čuvaja.

VIDEZ: Je srednje velik pes s precej dolgo glavo s klinastim gobcem, neizrazitim stopom in ravnim nosnim grebenom. Srednje velike mandljaste oči so temne s temno pigmenti ranimi robovi vek. Trikotni uhlji so široko nastavljeni in večinoma pokončni. Mehka valovita, lahko tudi popolnoma kodrasta dolga dlaka pokriva gosto podlanko. Kožuh je črne barve, dovoljene so posamezne bele dlake ter bele lise pod vratom, na prsih ter po nogah in šapah. Ima dolg in košat rep, ki ga včasih prikrajšajo na 4 cm; lahko pa se rodi tudi brez repa. 

Hrvaški ovčar
ZGODOVINA: Verjetno ima skupne prednike z madžarskim mudijem oziroma je z njim v daljnem sorodstvu. Prvi standard so sestavili leta 1952, mednarodna kinološka zveza pa ga je kot sa­mostojno pasme priznala leta 1968.

ZNAČAJ: Hrvaški ovčar je živa­hen, pogumen in zelo bojevit ovčarski pes, poslušen in zelo dojemljiv za šolanje. Do tujcev je nezaupljiv, zato ga ponekod uporabljajo tudi kot čuvaja. 

Mladiči hravškega ovčarja
NEGA IN ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Je izrazit pastirski pes, zato naj­raje živi na prostem in ni prime­ren za mestno stanovanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar