ponedeljek, 17. oktober 2011

Irski vodni španjel

Irish Water Spaniel / Irski vodni španjel z značilno temno kodrasto dlako je nepogrešljiv pomočnik pri lovu na vodne ptice.

Irski vodni španjel

VIDEZ: Ima dolgo, vitko glavo s kupolasto lobanjo in dolgim, skoraj štirioglatim gobcem ter neznatnim stopom. Velik smrček je temne jetrne barve. Oči so temne in razmeroma majhne. Veliki, nizko nastavljeni uhlji so pokriti z dolgimi šopi dlake in visijo ob licih. Kožuh sestavljata dolga, gosta, oljnata, drobno nakodrana krovna dlaka, ki je na obrazu, gobcu ter spodnjem delu re­pa kratka in tanka, ter nepremočljiva podlanka. Dovoljena je le rdečkasto rjava barva zvijoličnim odbleskom. Kratek in raven, nizko nasajen rep je pri korenu debel, nato se močno zoži; na koncu je skoraj brez dlake.

ZGODOVINA: Pasma, ki jo vzrejajo od leta 1834, sodi v skupino tako imenova­nih "rdečih ircev«, ki vključuje setra, španjela, terierja in volčjega hrta. S skrb­no selekcijo so skušali vzrediti idealnega psa za lov z lastnostmi poenterja, setrov, prinašalcev in španjelov, ki bo zlasti primeren za delo v vodi. Javnosti so ga prvič predstavili na pasji razstavi v Birminghamu leta 1862.

ZNAČAJ: Irski vodni španjel je vzdržljiv, marljiv, žilav, velik ljubitelj vode in pri­meren za vse vrste lova, zlasti na vodne ptice. Ker je bister, poslušen, lahko učljiv in prijetnega značaja, se dobro obnese tudi kot družinski pes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar