ponedeljek, 10. oktober 2011

Portugalski podengo

Portugalski goniči, podengo portugues, so razvrščeni v šest pasem: dve veliki, resasti in kratkodlaki, dve srednji in dve pritlikavi  obe resasti in kratkodlaki.

VIDEZ: Ima dolg in raven hrbet, globok prsni koš in vitke boke kot hrti. Glavo ima obliko prisekane piramide z neizrazitim stopom. Majhne poševne oči so medeno rjave barve. Pokončni, zelo gibljivi uhlji so trikotni in razmeroma dolgi. Visoko nastavljen debel šilast rep je rahlo zavit. Resa­ste različice imajo srednje dolgo ostro dlako, ki je na gobcu daljša, brez podlanke. Kratkodlake različice pa imajo gostejšo, kratko in gladko dlako. Kožuh je lahko rumen ali rumeno rdečkast, črn, enobarven ali z belimi lisami.

Portugalski podengo

POREKLO: Predniki teh psov so egipčanski hrti iz doline Nila, iz katerih sta izšla tudi faraonski pes in sicilijanski hrt (cirneco dell'Etna). Pasmi je grozilo, da bo izumrla. Danes jo sicer obnavljajo, vendar je zunaj Portugalske skoraj neznana. Iz velikega podenga so vzredili srednjega, iz srednjega pa pritlikavega.

Mladiči- portugalskega podenga

ZNAČAJ: Veliki podengo je po naravi zelo nezaupljiv, zato ga uporabljajo tudi kot čuvaja; je živahen in inteligenten, z drugimi psi pa se ne razume najbolje. Srednji podengo je odličen lovec, ki združuje značilnosti hrta in goniča, ter do­ber čuvaj. Pritlikavi podengo je živahen, pogosto lovi zajce skupaj s srednjim. Dobro se razume z otroki, je lahko učljiv in priljubljen družinski pes.

NEGA: Vse tri pasme so zdrave, močne in nezahtevne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar