ponedeljek, 17. oktober 2011

Perzijskl hrt

Saluki ali perzijski hrt je vitek in eleganten pes aristokratskega vi­deza. Lovi z očmi, ne da bi sledil vonju  div­jadi, in zaradi pre­senetljive hitrosti in spretnosti lahko ujame kateri koli plen. Juž­noarabski beduini ga še danes uporabljajo skupaj s sokoli za lov na gazele in velike dropije.

Perzijski hrt

VIDEZ: Ima dolgo in ozko glavo s komaj vidnim stopom in spotegnjenim gob­cem s smrčkom črne ali jetrne barve. Velike ovalne oči so lešniko­ve ali temno kostanje­ve barve. Dolge uhlje, ki visijo tesno ob glavi, pokriva svilnata dlaka z resami. Ima mehko, valovito, svilnato dla­ko, ki je daljša po uh­ljih, nogah in repu. Do­voljene barve: bela, smetanasta, rdečka­sto rjava, zlato rdeča, beige, črna in svetlo rjava, tribarvna (bela, črna in svetlo rjava) ter različne kombinacije teh barv. Visoko nasajen rep je dolg, rahlo zavit in na spodnjem delu okrašen s praporcem.

ZGODOVINA: Saluki je izredno stara pasma. Izhaja z Bližnjega vzhoda in je do­bil ime po starodavnem arabskem mestu Saluk. Poznala so ga številna puščav­ska nomadska plemena od Kaspijskega morja do Sahare, domnevajo celo, da so ga pri lovu s sokoti uporabljali že faraoni. Muslimani so ga v srednjem veku smatrali za "sveto Alahovo darilo«. Prav zaradi njegovega domnevnega božan­skega porekla so lovci smeli pojesti divjačino, ki jo je ubil in ki bi jo sicer morali zavreči, saj po islamski veri psi veljajo za nečiste. Prvi perzijski hrt je prišel v Anglijo leta 1835; pasmo so uradno priznali leta 1924, sedanji standard pa je bil določen leta 1968. Za vzrejo in razširjanje pasme skrbi britanska kinološka zveza.

ZNAČAJ: Perzijski hrt je miren, zvest, bister in učljiv. Do tujcev je zadržan, a nikoli živčen ali napadalen. Svojemu gospodarju je sicer vdan, a ni vedno naj­bolj poslušen. Globoko zakoreninjen lovski nagon lahko včasih obrzdamo le z dosledno vzgojo.

NEGA: Potrebuje hrano, bogato z beljakovinami, a v primernih količinah. Rese moramo večkrat skrbno prečesati.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Perzijski hrt ljubi vroče in mirno okolje, vendar ni ust­varjen za stanovanje. Potrebuje velik vrt in primerno zaščito pred mrazom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar