torek, 11. oktober 2011

Italijanski kratkodlaki ptičar

Italijanski kratkodlaki ptičar, bracco italia­no, je najverjetneje najstarejša evropska lovska pasma. Krepkega in močnega, atletsko grajenega psa so dolgo časa deli­li na dve vrsti: »Iahko« in »težko«.

VIDEZ: Ima dolgo koščeno glavo z zmernim stopom in gobcem, ki je od spredaj kvadratast, od strani pa zaobljen, z rahlo vzbočenim nosnim grebenom in smrčkom, ubranim z barvo dlake. Dobro­dušne oči so glede na kožuh rumeno oranžne do rjave barve in ne smejo biti preveč vsajene niti izbuljene. Nizko in pre­cej nazaj nastavljeni uhlji so povešeni in malce zgubani. Kratka, gosta in bleščeča se dlaka je lahko bela, lisasta ali bela z oranžnimi ali rjavimi pegami ali znamenji. Koža je čvrsta, a prožna in tvori na grlu majhno podgrlino. Debel rep ponavadi skrajšajo na dolžino 12 do 15 cm.

ZGODOVINA: Pasma, nastala s križanjem med molosoidi iz Mezopotamije in hitrimi ter lažjimi egipčanskimi hrti, je obstajala že v 5. stoletju pr. n. š. in iz nje so se, verjetno prek španskega ptičarja, razvile vse sodobne evropske pasme ptičarjev. V srednjem veku so italijanski ptičarji pogosto spremljali lovce na ptiče in soko­larje. Med renesanso so z načrtno vzrejo utrdili njihove telesne in značajske lastnosti. Izredni priljublje­nosti pa je sledilo ob­dobje pozabe. V prvi po­lovici 19. stoletja so ga nevestni vzreditelji ne­nadzorovano parili, kar je skoraj povzročilo pro­pad pasme. Preprečila ga je šele ustanovitev italijanske kinološke zve­ze. Leta 1930 je nastalo Društvo ljubiteljev italijanskega kratkodlake­ga ptičarja, leta 1936 pa so napisali nov stan­dard. Po drugi svetovni vojni je bil italijanski ptičar zaradi gospodar­skih težav v Italiji in preti­ranega parjenja v ožjem sorodstvu znova ogro­žen. A po zaslugi priza­devnih italijanskih vzre­diteljev si je pasma opo­mogla in ima danes po­ložaj, ki ga po pravici za­služi.

ZNAČAJ: Italijanski pti­čar je izredno občutljiv, plašen in zadržan, hkrati pa prijazen, poslušen, inteligenten in vdan. Je rojen delovni pes, zelo vzdržljiv, prizadeven in sposoben za sledenje, nakazovanje ter     prina­šanje na suhem in iz vo­de.

NEGA:Dolgi in zgubani uhlji terjajo skrbno nego. Je zelo požrešen, zato moramo paziti na primer­no prehrano, da se pre­več ne zredi. Hrana mora biti uravnotežena in bo­gata z beljakovinami.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Italijanski kratkodlaki pti­čar je po naravi podežel­ski pes in potrebuje ne­ograjen prostor ter zelo veliko gibanja. Ker pa je zelo prilagodljiv, se priva­di tudi življenju v hiši. Idealno je, če ima na voljo vrt. Nikakor pa ga ne smemo izključiti iz družin­skega življenja, saj ves čas išče človekovo bli­žino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar