torek, 11. oktober 2011

Poenter

Poenter, Pointer, sodi zaradi izjem­ne hitrosti, inteligentnosti in priza­devnosti pri delu med najbolj   priljub­ljene lovske pse. Primeren je pred­vsem za lov na pernato divjad; je pravi izvedenec za iskanje, sledenje in nakazovanje, ni pa najboljši prinašalec.

Poenter

VIDEZ: Je skladno grajen, močan mišičast pes atletskega vi­deza s kratko, gladko in svetlečo se dlako. Dovoljene barve kožuha: be­la, črna, črna z rdečkastimi lisami, oranžna, rumeno rdečkasta, rdeča, rjava v vseh odtenkih z belimi znamenji ali brez njih. Ima kvadratasto telo z globokimi prsmi, mišičastim hrbtom in pritegnjenim trebuhom. Glava je zmerno široka, s poudarjenim stopom in rahlo vbočenim gobcem. Lešnikovo ali kostanjevo rjave oči imajo prijazen iz­raz. Dokaj visoko nastavljeni uhlji so srednje dolgi in visijo tesno ob glavi. Rep je srednje dolg, pri korenu debel, proti konici zožen in nošen v višini hrbta.

ZGODOVINA: Leta 1713, ob koncu španske nasledstvene vojne, so angleški častniki v Anglijo pripeljali francoske in španske ptičarje, ki so jih imenovali pointer (po angleški besedi to point = pokazati, nakazati). Te pse so tako dolgo križali z britanskimi psi, dokler ni nastal današnji poenter. Načrtno so ga začeli vzrejati leta 1825. V začetku 20. stoletja so pse te pasme začeli izvažati; zaradi izjemne hitrosti pri lovu so sprožili pravo revolucijo lovskih navad po vsej celini.

ZNAČAJ:Poenter je živahen, pameten, nikoli predrzen ali objesten, zelo priza­deven in vnet pri lovu. Je vesel in ljubezniv, zelo prilagodljiv in poslušen, dojemljiv za učenje in izvrsten spremljevalec.

NEGA: Ne potrebuje posebne nege, po vsakem pogonu mu moramo pregle­dati ušesa in prstne blazinice.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Potrebuje odprt prostor in izjemno veliko gibanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar