torek, 11. oktober 2011

Gladkodlaki prinašalec

Flat-coated retriever sicer ni več tako razširjen kot v prvih desetletjih 20. sto­letja, a je še vedno priljubljen lovski in razstavni pes. Morda si bo v prihodnosti znova pridobil mesto, s katerega sta ga spodrinila labradorec in zlati pri­našalec.

Gladkodlaki prinašalec

VIDEZ: Gladkodlaki prinašalec je močan in skladno grajen pes, ki se od drugih prinašalcev razlikuje po podolgovati glavi s prej ozko kot široko loba­njo, močnimi čeljustmi, zmernim stopom, ravnim nosnim grebenom in črnim smrčkom. Majhni uhlji so povešeni in prileženi ob glavi. Kostanjevo rjave oči so živahne in bistre. Dolga, gosta, svetleča se dlaka črne ali jetrne barve se tesno prilega koži. Razmeroma kratek rep je raven, zmerno odlakan in nikoli dvignjen močno nad hrbet.

ZGODOVINA: Pasma, ki so jo v drugi polovici 19. stoletja vzredili v Angliji prav za prinašanje iz vode, je plod križanj med novofundlandcem (ki mu je močno po­doben) in irskim setrom. V 19. stoletju je bila izredno razširjena, zaradi vse večje priljubljenosti labradorca in zlatega prinašalca pa je ob koncu druge svetovne vojne skoraj izginila. Znova so jo odkrili in začeli pospešeno vzrejati po letu 1960.

ZNAČAJ: Gladkodlaki prinašalec združuje najboljše lastnosti novofundlanca in setra, zaradi česar ga je laže izšolati. Je živahen, prizadeven, bister, odličen šarivec in prinašalec pa tudi izvrsten spremljevalec.

NEGA: Je žilav in nezahteven pes, ki ne zahteva posebne nege.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Če upoštevamo njegovo živahno in »športno« naravo ter mu damo dovolj možnosti za sproščanje izjemne energije na prostem, se prilagodi tudi življenju v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar