torek, 11. oktober 2011

Angleški seter

Angleški seter (En­glish Setter), poznan tudi kot Lawerack (po imenu prvega vzredi­teija), je eleganten in zelo dejaven tekač, po naravi ustvarjen za lov.

Angleški seter

VIDEZ: An­gleški seter je elegan­ten pes pravokotne oblike (daljši kot višji). Ima kratek hrbet in nekoliko pritegnjen trebuh. Telo pokriva gosta, 5-6 cm dolga, rahlo valovita svilnata dlaka z volnasto podlanko (pozimi). Kožuh sme biti bel in črn (blue belton), bel in citronasto rumen, bele in jetrne barve ali tribarven (črn z belimi rdečimi lisami). Glava je dolga, razmeroma vitka, z jasno izraže­nim stopom in dokaj kvadratastim gobcem z ravnim nosnim grebenom ter črnim ali temno rdečim smrčkom (odvisno od barve kožuha). Svetleče se in globoke nežne oči morajo biti kar najtemnejše, od temno lešnikove do ko­stanjevo rjave. Nizko nastavljeni, z dolgimi dlakami porasli uhlji visijo tesno ob glavi. Raven rep s praporcem nadaljuje črto hrbta, je srednje dolg in rahlo zavit ali sabljast.

Angleški seter

ZGODOVINA: Angleškega setra sta vzredila sir Edward Lawerack (1798-1877), ki je verjetno križal različne francoske ptičarje, in Richard Purcell Llawellin, ki je njegovo delo nadaljeval. Angleški seter je poleg poenterja še danes eden naj­bolj priljubljenih ptičarjev na svetu.

ZNAČAJ: Angleški seter je zelo navezan na gospodarja in na vso družino. V hiši je poslušen, miren in prijazen, a le redko pokaže svoja čustva. Svoje spo­sobnosti - moč, hitrost, vztrajnost in vzdržljivost - razvije na planem, kjer v značilnem galopu z ostrim nosom išče sledi divjadi. Ima izredno razvit voh in z lahkoto sledi tudi nekaj ur starim sledem. Primeren je za lov na vse vrste divjadi in na vsakem terenu, dobro se znajde tudi v močvirjih.

NEGA: Kot vsi setri potrebuje izredno veliko gibanja. Ima dolgo dlako, zato ga moramo redno krtačiti in česati. Kopamo ga le, če je nujno potrebno.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Zelo dobro se prilagodi življenju v hiši (ni pes, ki bi ga bilo mogoče izključiti iz družinskega življenja), vendar mora imeti dovolj priložnosti za tekanje na prostem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar