ponedeljek, 17. oktober 2011

Lhasa apso

Izvor imena Ihasa apso ni natančno znan. Prvi del-Ihasa - prihaja ver­jetno od imena svetega tibetskega mesta, apso pa je najbrž izpeljanka iz abso seng kye, kar pomeni »odlakarn lajajo­či pes". Možna je tudi razlaga, po kateri pri­haja apso iz besede apsoo = koza, kar bi se lahko nanašalo na zna­čilno dolgo in trdo dlako Ihasa apsa.

Ihasa apso

VIDEZ: To je majhen, nizek pes z nežno glavo, skrito pod plaščem dlak, ki padajo čez oči. Ima izrazito brado. Kožuh sestavljata dolga, ravna, trda in težka vrhnja dlaka ter gosta podlanka. Dovoljene barve: peščena, zlato rumena, skrilasta, temno siva, črna, bela in rjava. Ima srednje velike ovalne oči temno kostanjeve barve in viseče, z dolgo dlako pokrite uhlje. Močno odlakan rep je zavit čez hr­bet.

Ihasa apso - mladiči

ZGODOVINA: Vsaj dva tisoč let so ga vzrejali samo v Tibetu za plemiče in me­nihe. Uporabljali so ga kot čuvaja, ki je z glasnim lajanjem opozarjal na nav­zočnost vsiljivcev v templjih in samostanih. Pomenil je tudi simbol sreče, ven­dar ga je bilo skoraj nemogoče kupiti: mogoče ga je bilo le dobiti v dar. Sčaso­ma pa so se ti prikupni psi razširili tudi v druge dele sveta, zlasti ker je dalajla­ma nekaj primerkov podaril tujim diplomatom, ki so bili njegovi gostje.

ZNAČAJ: Lhasa apso je vesel, samozavesten, prijazen in bister pes. Je izvr­sten družabnik, navezan na člane družine in 
nezaupljiv do tujcev. Laja ob vsakem neznanem šumu, zato je tudi učinkovit hišni čuvaj.

ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Je primeren za bivanje v stanovanju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar